Новий президент США не має сприймати Україну як буфер між НАТО і РФ – Чалий

Новий президент США не має сприймати Україну як буфер між НАТО і РФ – Чалий

Укрінформ
Після виборів у США зміниться не лише президент, а й уся його адміністрація, тому важливо, щоб нова команда одразу мала платформу, у якій Україна була би партнером і союзником, а не буферною зоною між НАТО і Росією.

На цьому наголосив в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

"У плані двосторонніх відносин вибори мають вплив у тому контексті, що, як правило, після них відбувається зміна адміністрації – не тільки президента, а й багатьох, хто працює в Білому домі, Раді національної безпеки, Держдепартаменті США та інших структурах", - зазначив дипломат, відповідаючи на запитання, як вибори у США впливають на українське питання.

За його словами, це означає, що до листопада потрібно "встигнути зробити все, що запланували, оскільки перед інавгурацією нового президента в січні настане пауза, пов'язана зі змінами адміністрації". Водночас він зазначив, що кандидати досі формують платформу зовнішньої політики на європейському напрямі, й зокрема щодо України.

"Нам важливо, щоб новий президент – вона чи він – прийшовши в Білий дім, одразу працював над платформою, у якій Україна не розглядалася би буферною "сірою зоною" між НАТО і Росією, а була би стратегічним партнером і в деяких аспектах союзником для США в цій частині світу", - підкреслив посол.

Але для цього, продовжив він, Україна має бути готовою показати ті кроки, які дадуть американській адміністрації можливість швидких дій.

"Не втручаючись у внутрішню політику США, ми дуже уважно стежимо за тенденціями, настроями й намагаємося впливати на роботи тих груп, які планують нову зовнішньополітичну стратегію. Така можливість є, і я думаю, що ті, хто готує таку стратегію, про Україну точно не забудуть", - підкреслив Чалий.

Повний текст інтерв'ю читайте завтра на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-