Зміни до Конституції щодо правосуддя опублікували

Зміни до Конституції щодо правосуддя опублікували

Укрінформ
Газета Верховної Ради "Голос України" опублікувала Закон "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)". 

Закон опубліковано 29 червня. Він набирає чинності через три місяці з дня, наступного за днем його опублікування.

Зміни передбачають: реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВРП); позбавлення президента права створювати суди; закріплення за парламентом повноважень зі створення, ліквідації й реорганізації судів; позбавлення Верховної Ради повноважень призначати суддів безстроково й давати згоду на їхнє затримання й арешт із передачею останніх повноважень до ВРП; позбавлення президента, парламенту й з'їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду - їх можна буде звільнити лише за рішенням не менше двох третин складу КС.

Закон підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для займання посади судді, при цьому запроваджуючи систему конкурсного відбору для призначення суддів, в тому числі суддів КС.

Документ також збільшує термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, проте забороняючи йому займати цю посаду два терміни поспіль.

Зміни передбачають запровадження інституту конституційної скарги (скарги на суперечність з Основним законом застосованого в кінцевому судовому рішенні закону при вичерпанні всіх інших національних засобів правового захисту) і дозвіл Конституційному Суду визначати конституційність пропонованих для винесення на всеукраїнський референдум з народної ініціативи питань (за зверненням президента чи не менш як 45 парламентаріїв).

Крім того, у Конституції буде закріплено можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (частина шоста статті 124 Конституції України в редакції цього закону). Ця норма набирає чинності через три роки з дня, наступного за днем опублікування закону. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-