Президент: Децентралізація – лише після виконання Мінська-2

Президент: Децентралізація – лише після виконання Мінська-2

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко запевнив, що лише за дотримання безпекових умов на Донбасі буде готовий звернутися до парламенту із закликом проголосувати зміни до Конституції в частині децентралізації у другому читанні.

Про це він заявив під час свого виступу на урочистому засіданні парламенту з нагоди Дня Конституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Місцеві вибори - не під дулами бойовиків, а згідно з нашим українським законом і в чіткій відповідності до критеріїв і стандартів ОБСЄ, - мають визначити тих, хто в інтересах громад розпоряджатиметься новими можливостями, які надає децентралізація. Яка, до речі, стосується всіх, а не лише окремих районів Донбасу. Лише за дотримання таких умов я буду готовий звернутися до Верховної Ради із закликом проголосувати за ці зміни в другому читанні. І хотів би заспокоїти: станеться це не сьогодні, не завтра, не 4 липня, як тут розповсюджують всяку брехню, а як будуть виконані чіткі попередні безпекові умови", - сказав він.

Президент нагадав, що в першому читанні децентралізацію було проголосовано ще 31 серпня минулого року, "і в силу зовнішніх та внутрішніх обставин це пов'язано із нашою політико-дипломатичною боротьбою за відновлення територіальної цілісності країни".

"Визначаючи послідовність своїх дій у цьому питанні, ми користуємося відомою народною приказкою, яка вчить не ставити віз попереду коня. Очевидно, для внесення змін до Конституції в цій частині є чіткі попередні умови, насамперед безпекового характеру", - підкреслив він.

Так, Порошенко зауважив, що на Донбасі має бути встановлений повний та тривалий режим припинення вогню. Росія має вивести всі свої війська, зброю та техніку з території України. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї неконтрольованої Україною території, а також встановити постійний моніторинг над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону. Крім цього, має відбутися реальне роззброєння всіх незаконних угруповань на цій території, встановлення зон безпеки. Важливою гарантією від військових провокацій та дотримання режиму припинення вогню, а також забезпечення безпеки майбутнього виборчого процесу має стати розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ. Паралельно повинен бути досягнутий відчутний прогрес у справі звільнення всіх заручників та українських політичних в'язнів.

"Припускаю, що я засмутив тих, хто постійно живиться спекуляціями на цю тему. Але моя позиція принципова, і вчора я її ще раз довів до відома наших європейських партнерів, перебуваючи в Брюсселі. І, до речі, дуже важливо, що у Брюсселі вона знаходить повне розуміння з боку наших європейських партнерів", - наголосив Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-