Напад на ходу в Перемишлі: українці готують скаргу в польську прокуратуру

Напад на ходу в Перемишлі: українці готують скаргу в польську прокуратуру

Ексклюзив
Укрінформ
Об’єднання українців у Польщі (ОУП) поінформує державні органи країни про непрофесійні дії поліції, які призвели напередодні до нападу польських націоналістів на українську ходу в Перемишлі.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Польщі повідомив голова ОУП Петро Тима.

“Я готую інформацію для державних органів влади про непрофесійні дії поліції в Перемишлі”,- заявив Тима.

Він додав, що юрист Об’єднання також готує подання до прокуратури про вчинення злочинів за кількома статтями кримінального кодексу РП, зокрема, що стосуються образ на національному грунті і  погроз у вбивстві.

За його словами, перед традиційною щорічною українською ходою він інформував представників польських державних органів на всіх можливих рівнях про небезпеку сутичок і агресії з боку польських націоналістів.

Він наголосив: про те, що ситуація може вийти з-під контролю свідчили нещодавні заяви націоналістів про недопустимість української ходи у Перемишлі, а також нещодавнє плюндрування українських могил на цьому кладовищі.

“Я зробив усе, що від мене залежить, аби поінформувати відповідні органи про те, що ситуація може бути напруженою і нести скриту небезпеку… Проте, навіть простим людям було видно, що поліція діяла непрофесійно”,- підкреслив Тима.

Він наголосив, що поліція завчасно не відмежувала агресивні групи націоналістів від української ходи, дозволивши одній з них перегородити ходу і спровокувати сутички. Тима зазначив, що у певний момент агресивно налаштовані молодики опинилася  спереду, позаду і посередині процесії, максимально перешкодивши руху. Він зауважив, що ситуація частково вдалося опанувати, коли на місце прибув спецзагін поліції.

Утім, одна з груп польських націоналістів весь час йшла в середині української процесії, ображаючи учасників ходи і провокуючи їх на якусь реакцію.

Нагадаємо, агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани а також представники організації “Всепольська молодь” напередодні напали на традиційну щорічну українську ходу православних та греко-католиків до військового кладовища в Пікуличах поблизу Перемишля,  де поховані воїни українських визвольних змагань. Зокрема, нападники подерли вишиванку 60-річного чоловіка, кинули на землю одну з церковних хоругов.

На військовому кладовищі в Перемишлі знаходяться могили українських січових стрільців, Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поруч з Юзефом Пілсудським. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 рока загинули в селах Бірча і Лішна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-