Савченко у Польщі нагородили як борця за «гідність і гордість»

Савченко у Польщі нагородили як борця за «гідність і гордість»

Фото
Укрінформ
У польському Любліні в суботу відбулася церемонія нагородження нардепа, колишнього українського політв’язня в Росії Надії Савченко нагородою “Орел” Яна Карського.

Савченко подякувала за нагороду і наголосила на необхідності, попри історичні суперечки, українському й польському народам йти в одному напрямі, повідомляє кореспондент Укрінформу в РП.

“Обидві країни мають спільну, довгу і не завжди просту історію, але якщо хочемо йти вперед, то треба вже зараз почати будувати спільне майбутнє, таке, яке ми хотіли б бачити – у мирі, дружбі і співпраці”, - заявила Савченко.

Вона підкреслила, що готова просити прощення і прощати за злочини українського та польського народів один проти одного в минулому.

Секретар товариства імені Яна Карського Яцек Возняк під час церемонії вручення нагороди підкреслив, що Савченко, як і свого часу Карський, витримала неволю завдяки силі духу і волі, а також підтримці і солідарності усього світу.

“Ми сподіваємося, що “Орел” Яна Карського, який потрапив до рук лауреатки, буде надихати на будування між нашим народами всього, що найкраще, подолання різниць в оцінці нашої спільної історії, відваги і правди у стосунку до ворогів і будівництва кращого майбутнього, для якого немає альтернативи”, - наголосив Возняк.

Нагадаємо, Савченко у березні цього року була удостоєна премії "Орел" з формулюванням за "загартований дух у боротьбі за людську гідність і гордість”. У листі до польської сторони з в’язниці в Росії вона подякувала за нагороду, зазначивши, що це є для неї великою честю. Після свого звільнення у травні вона пообіцяла, що приїде за нагородою особисто.

Як відомо, Карський заснував премію "Орел" у 2000 році, незадовго до смерті. Нагорода польського дипломата, людини, яка повідомила світу про Голокост, вручається полякам, які "з гідністю дбають про Польщу", і громадянам інших країн, які "не будучи поляками, підтримують Польщу".

У 2015 році премія була присуджена посмертно Борису Нємцову. Серед лауреатів премії Карського - Тадеуш Мазовецький, Лєх Валенса, Адам Міхнік, Марек Едельман, Шимон Перес та інші.

PAP/Tomasz Koryszko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-