Кольченка у колонії примушують взяти російське громадянство

Кольченка у колонії примушують взяти російське громадянство

Укрінформ
Громадянина України Олександра Кольченка, якого утримують у виправній колонії у російському Челябінську, примушують взяти російське громадянство.

Про це повідомили члени громадської спостережної комісії Микола і Тетяна Щур, які відвідали Кольченка у колонії.

«На вигляд Сашко спокійний. Почувається нормально, трохи погладшав і виглядає краще, ніж місяць тому. Багато читає: Швейка, «Дон Кіхота». До нього не пускають консула України, мотивуючи це тим, що він громадянин Росії, хоча у документах у нього є тільки паспорт України. Він у конфлікти з начальством не вступає, спокійно всім каже, що буде підписувати всі документи лише після обговорення з адвокатом», – наводить розповідь Тетяни Щур Радіо Свобода.

«Нещодавно йому принесли російський паспорт – у ньому ж має стояти підпис, і йому пропонували розписатись у його отриманні, але Сашко, звісно, відмовився. Тоді йому запропонували написати відмову від громадянства (російського), але він теж відмовився – адже це означає, що російське громадянство він визнає, хоча і відмовляється», – додав Микола Щур.

За словами правозахисників, адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна планує відвідати свого підзахисного наступного тижня.

Північно-Кавказький військовий окружний суд Росії у серпні 2015 року засудив українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно за звинуваченням у тероризмі. Обидва українці провину заперечують.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями.

Про те, що кримчани Олег Сенцов і Олександр Кольченко є громадянами України, зазначено у доповіді російського омбудсмена Елли Памфілової, опублікованому 23 березня 2016 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-