Сергій Головатий, юрист, народний депутат ВР шістьох скликань
 Конституція - для мене це світська Біблія
28.06.2016 08:00

- Звичайно. Я завжди це кажу, що не можна гудити текст. Справа не в тексті, хоча так само, якщо формули конституційно не досконалі, то тоді вони породжують і вади. Але не можна фетишизувати, не можна робити фетиш із норм самих. Бо норми, вони в принципі мертві, вони на папері. А щоб вони діяли, то це залежить від того, як їх запускає людина. Людина, яка на посаді Президента, депутата, уряду, інших. Тому оці всі речі й забезпечують дієвість Конституції - досконалість норми і відповідні до норми дії людини, посадової особи. У зв'язку з тим, що у нас надзвичайно низький рівень політичної культури, юридичної культури, знань, у нас суспільство за навіть ці 25 років, я б сказав, деградувало. Надзвичайно низький рівень моралі, тому що за ці 25 років взагалі не було стратегії на утвердження моральних цінностей, таких як совість, справедливість, чесність, порядність. Здається, на перший план висунуто одне: гроші, гроші.

Не вживаю до наших депутатів, міністрів і всіх інших слово «еліта»

А щодо еліт... Я не вживаю до наших депутатів, міністрів і всіх інших слово «еліта». Це не еліта. Ми можемо на кожному кроці побачити банери «елітне будівництво», «елітні будинки». А там живе еліта? Там живуть бики, вибачте, там живуть хами, жлоби, ось в чому справа. Це елітний будинок.

Важко йде процес впровадження європейських стандартів, які виникли, розвинулися і усталилися навіть у суспільствах з набагато вищою культурою. Там такі норми як справедливість, порядність, чесність, доброчесність працюють, а у нас люди сміються, коли ти запитуєш, де твоя совість.

Це складні трансформаційні процеси. Але щодо винуватості еліт та пересічних громадян. Конституція - це світська Біблія для мене. Кожний раз на проповіді священик щось каже вірянам, щоб дотримуватися Божих заповідей, десяти всього-на-всього. Вони їх дотримуються? Ні. У церкві хреститься, а вийшов за церкву, все, вже й матюкається, і не поводиться як слід, і бреше, і ще щось. То що, Біблія винна, христове вчення винне? Так само Конституція винна? Ні.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-