Джемілєв сказав, чому санкції послабляти не можна

Джемілєв сказав, чому санкції послабляти не можна

Укрінформ
Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу і член делегації України в ПАРЄ Мустафа Джемілєв закликав асамблею не повертати повноважень російській делегації, оскільки послаблення санкцій, на його думку, надихатиме агресора на нові злочини.

Про це він заявив напередодні увечері під час обговорення на пленарному засіданні ПАРЄ ідеї про пом’якшення санкцій проти РФ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Останнім часом відбувається багато обговорень, щоб знову запросити сюди агресора для дискусії. Я в цьому підході дуже сумніваюся. Адже за весь час перебування російської делегації хоча б один з них виступив проти злочинної політики свого уряду? Ні. Вони всі є співучасниками тих злочинів, які відбувалися на нашій землі», - заявив Джемілєв.

За його словами, будь-яке послаблення санкцій проти агресора тільки надихатиме його на нові злочини і віддаляти перспективу звільнення окупованих територій. «Крим, представником корінного населення якого я є, під окупацією Росії може перетворитися в безлюдний простір», - підкреслив член делегації України в ПАРЄ.

Порядок денний засідання у середу передбачав лише обговорення, за підсумками якого жодного рішення ухваленню не підлягало. У питанні, винесеному на обговорення, відсутня пряма згадка про Росію, воно має назву «підтвердження ролі  асамблеї як пан-європейського форуму міжпарламентського діалогу та співпраці».

Раніше уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв виступив з доповіддю про порушення прав людини в Криму перед представниками комітету з правових питань та прав людини ПАРЄ. Він навів представникам ПАРЄ статистичні дані про брутальне порушення окупантами прав його народу. За його даними, 50-60 тис. осіб покинули територію Криму, 50% з них - кримські татари. Обшуки й затримання кримських татар в останні місяці стали регулярними. Зареєстровано близько 250 обшуків під приводом пошуку «забороненої літератури». Затримані не знають, що таке заборонена література, але існує список із близько 3 тисяч найменувань. За знайдену заборонену релігійну літературу можуть позбавити волі на 10 років. Затримання відбуваються під приводом участі в «несанкціонованій» акції 26 лютого 2014 року на території Криму, коли ще не було проведено «референдум».

У понеділок генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд засудив заборону відвідування територій, охоплених неврегульованими конфліктами, та заявив про намір запровадити на території окупованого Росією Криму постійну спостережну місію за дотриманням прав людини. Він також нагадав, що Рада Європи – єдина організація європейського рівня, яка була присутня в Криму за останні два роки.

Водночас офіційна делегація України в ПАРЄ обурилася, що у річному звіті Ради Європи щодо дотримання прав людини немає жодної згадки про анексований Росією Крим та окупований Донбас.

Нагадаємо, що російська делегація була позбавлена права голосу і виключена з керівних органів ПАРЄ в квітні 2014 року, після того, як Росія окупувала український Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-