Стримування агресії Росії: що роблять НАТО і Україна

Стримування агресії Росії: що роблять НАТО і Україна

Укрінформ
НАТО активно розбудовує власні оперативні спроможності в Європі, включаючи заходи щодо стримування викликів у сфері безпеки, та розраховує при цьому виключно на власні сили, не підключаючи до цієї роботи партнерські країни. 

Про це в середу під час прес-конференції напередодні Варшавського саміту НАТО заявив директор центру зв'язку НАТО в Україні Олександр Вінников. Так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи розглядає НАТО Україну як структурний елемент у системі такого стримування.

«НАТО вдосконалює власні спроможності для того, щоб стримувати агресію, щоб  покращити власні структури територіальної оборони. Цей процес не включає партнерів як таких і охоплює лише територію країн НАТО. Шість невеликих штабів були розміщені у країнах Альянсу на Сході, вони мають допомогти в координації, якщо потрібно буде посилення спроможностей, щоб стримати будь-якого агресора. Отже, атака на одного союзника сприйматиметься як атака на всіх», - зауважив Вінников.

 Він повідомив, що НАТО розглядає пропозиції щодо розміщення чотирьох батальйонів у Східних країнах Альянсу, і, як очікується, остаточне рішення щодо цього буде прийнято під час саміту у Варшаві. 

Водночас, відповідаючи на це ж запитання Укрінформу, заступник міністра оборони України Ігор Долгов наголосив, що Україна об'єктивно є вагомим елементом стримування агресора. 

«Пан Вінников зауважив, що НАТО на виконання попередніх рішень планує розмістити чотири додаткових батальйони вдовж кордону. Для порівняння і для того, щоб було зрозуміло, чим є стримування: Російська Федерація прийняла рішення про перенесення штабу 20-ї армії (!) у Воронеж. Чотири батальйони та армія – порівняйте.  РФ на території Брянської, Белгородської, Воронезької, Ростовської областей, тобто, вздовж українського кордону, розмістила три дивізії (дивізії, а не батальйони!). В Криму Росія постійно збільшує на анексованій території військову присутність. Все це є  справжнє, у військовому сенсі, стримування, коли Україна відтягує на себе сили противника, і це треба чітко розуміти», - сказав Долгов.

Він висловив переконання, що в цій стратегії стримування, яку втілює НАТО, Україна об'єктивно знаходиться на передовому рубежі і відіграє дуже важливу роль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-