Кремль агресією в Україні посилає гібридні загрози Європі – ПАРЄ

Кремль агресією в Україні посилає гібридні загрози Європі – ПАРЄ

Укрінформ
Доповідач ПАРЄ, чеська депутатка Крістіна Зелєнкова (Альянс лібералів і демократів за Європу) переконана у небажанні Кремля вирішувати конфлікт в Україні, бо це дає йому можливість погрожувати Європі.

Про це євродепутат розповіла в інтерв'ю DW, коментуючи проект доповіді "Політичні наслідки конфлікту в Україні", що ухвалили у середу, 22 червня, на засіданні ПАРЄ в Страсбурзі.

"Незрозуміло, чи сама Росія прагне поновити український суверенітет на цих територіях, чи хоче затягувати конфлікт на сході України, щоб таким чином поглиблювати нестабільність у цій країні, одночасно надсилаючи гібридні загрози решті Європи", - говорить Зелєнкова.

"Насправді доповідь про те, які наслідки має для України зовнішня військова агресія Росії", - розповіла вона. Євродепутат вважає, що міжнародні санкції різних рівнів є поки що найдієвішим механізмом впливу на Кремль, проте висловила жаль, що уряди європейських країн вже не мають єдиної позиції з цього приводу.

Зелєнкова переконана, що Росія навмисно уникає міжнародного діалогу з пошуку шляхів врегулювання конфлікту на Донбасі, про що, зокрема, свідчить небажання зустрічатися з нею будь-кого з російської делегації або політиків.

Водночас, вона сумнівається, що вибори до Держдуми РФ восени суттєво змінять ситуацію. Російська сторона, за словами депутата ПАРЄ, демонструє дедалі менше інтересу у вирішенні українського конфлікту в мирний спосіб.

Зелєнкова також додала, що на початку роботи над доповіддю вона кваліфікувала події на Донбасі як "гібридну анексію", проте зараз переконана, що це відкрита російська анексія.

Зокрема, у документі зазначається, що стрімке погіршення безпекової ситуації на Донбасі, а також посилення контролю з боку Росії над місцевими сепаратистами робить шанси на виконання мінських домовленостей дуже слабкими.

Так, за словами Зелєнкової, євродепутати з розумінням ставляться до скептицизму української влади в успіху Мінських домовленостей, зокрема пункту про особливий статус Донбасу та проведення там місцевих виборів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-