РФ замало 20 років для Клиха: йому висунули ще одне звинувачення

РФ замало 20 років для Клиха: йому висунули ще одне звинувачення

Укрінформ
У Грозному (РФ) почалося слідство за підозрою громадянина України Станіслава Клиха, якого Верховний суд Чечні засудив на 20 років позбавлення волі, в образі прокурора.

Про це заявила адвокат Клиха Марина Дубровіна, повідомляє Радіо Свобода.

"Слідчі дії тільки почалися. Стасу роз'яснили права, ознайомили з лінгвістичною експертизою, де його слова визнані образливими, і допитали в якості підозрюваного. У протоколі про ознайомлення з експертизою я написала зауваження про порушення Кримінально-процесуального кодексу і подала клопотання про призначення експертизи в іншій експертній установі", - розповіла вона.

Одночасно Дубровіна подала клопотання про проведення стаціонарної психіатричної експертизи, результати якої повинні, на думку адвоката, пояснити поведінку Клиха в суді. Під час процесу його дії і слова часто викликали побоювання у сторони захисту за психічний стан Клиха. Адвокати пов'язували це з тортурами під час слідства, про які заявляв українець.

Під час процесу прокурор заявив, що Клих образив його на судовому засіданні. За заявою державного обвинувача почалися слідчі дії.

Стаття 297 Кримінального кодексу РФ (неповага до суду - ред.), яку ставлять Клиху, передбачає покарання у вигляді штрафу, обов'язкових робіт або арешту на строк до чотирьох місяців.

Нагадаємо, 19 травня суд присяжних у Грозному РФ визнав винними громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. Обвинувачення стверджувало, що вони причетні до масових убивств російських солдатів у Чечні в період 1994-1995 років, у складі "банди під назвою "Вікінг". Верховний суд Чечні 26 травня засудив їх до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Згідно з вироком, перші 10 років Карпюк проведе у в'язниці, а Клих - перші 9 років, потім обидва - в колонії суворого режиму.

17 лютого 2016 року правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в'язнями громадян України Карпюка та Клиха, яких там утримують за гратами. На думку правозахисників, обвинувальний висновок у цій справі складено з порушеннями і він містить опис злочинів, яких не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-