Бойовики блокують звільнення заручників. Геращенко написала Штайнмайєру

Бойовики блокують звільнення заручників. Геращенко написала Штайнмайєру

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко направила листа головуючому в ОБСЄ міністру закордонних справ Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмайєру з проханням посприяти у звільненні українських заручників.

Про це Геращенко написала на своїй сторінці у  Фейсбук.

"Від української сторони гуманітарної підгрупи ТКГ направила листа до головуючого в ОБСЄ міністра закордонних справ Німеччини Ф.- В. Штайнмайєра, в якому висловлюється наше глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася із заручниками", - йдеться у повідомленні.

Геращенко зазначила, що у своєму листі апелює до ОБСЄ і до головуючого з проханням сприяти у звільненні українських заручників.

Вона наголосила, що в останній місяць значно погіршилася не лише безпекова, але й гуманітарна ситуація на Донбасі. Бойовики заблокували звільнення заручників і, попри всі зусилля української сторони і готовність до компромісів в цьому питанні, відкидають будь-які ініціативи.

"Ситуація з заручниками тільки погіршується. По-перше, бойовики протягом року так і не надали нам точної інформації про місцеутримання українців. По-друге, їх відверто катують", - написала Геращенко.

Вона повідомила, що на останній зустрічі в Мінську представники ОРЛО зізналися, що перевели важкохворого В. Жемчугова, без кінцівок і очей, з лікарні в СІЗО.

"А 17 червня ми отримали тривожні сигнали від родичів хлопців, що їх утримують в ОРДО, що бранців зі слідчого відділку переводять в тюрму, їм погрожують 20- річним ув'язненням (такі російські терміни, "русский стандарт")..., вимагають відмовитися від України, здійснюють психологічний тиск. Родичі в розпачі", - підкреслила перший віце-спікер.

За її словами, все це відбувається на фоні цинічних публічних заяв ватажків ОРДЛО, що ніяких звільнень до прийняття закону про амністію не буде.

При цьому Геращенко нагадала, що Україна прийняла закон про амністію ще у вересні 2014 року. За її словами, він не вступив в дію "через псевдовибори на Донбасі і постійні обстріли, через присутність там військ і найманців члена ОБСЄ - РФ, яка продовжує постачати бандитам зброю і фінансувати їх".

"Чого ще мають чекати наші заручники? Чи вони доживуть до виборів, на яких так наполягають деякі країни нормандського формату? Чому до них не допускають Червоний хрест? На якій підставі бойовики шантажують світ, зриваючи мінський процес і відверто блокуючи пункт про звільнення заручників? Де реакція ОБСЄ і головуючої країни Німеччини? Чому тільки Україна наполягає на тому, що саме гуманітарний блок - разом з безпековим - є першочерговим і пріорітетним?!", - написала Геращенко.

Вона заявила, що ніколи не погодиться з тим, що бойовики намагаються перетворити мінську групу на "безцільну говорильню".

"Ми наполягаємо, щоб був результат - звільнення заручників. І ОБСЄ має докласти всіх зусиль, аби РФ вплинула на бойовиків, і ті, нарешті, перестали шантажувати долями важкохворих людей і звільнили їх", - наголосила Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-