"Румунська вакцина" проти корупційної епідемії

Укрінформ
Румунським досвідом у сфері викорінення корупції вже всерйоз зацікавилися у багатьох країнах

В Україні кількість антикорупційних відомств, як відомо, обернено пропорційна успіхам у боротьбі з цим злом. А який стан справ у Румунії, яка ніколи раніше не входила у списки найбільш законослухняних націй, що борються з корупцією? Кореспондент «Укрінформу» взялася задовольнити нашу цікавість із цього приводу.

Національне управління по боротьбі з корупцією - одна з небагатьох державних установ Румунії, якій, згідно з даними останнього соціологічного дослідження, довіряють більш як 60% громадян країни. При цьому, 90% румунів вірять, що правоохоронні органи чесно готові передати корупціонерів правосуддю. Вельми обнадійливий, на перший погляд, показник. Однак ця райдужна картина дещо тьмяніє на фоні іншої цифри, яка псує оптимістичні «тони».

На початку весни нинішнього року в Європарламенті були оприлюднені результати дослідження, які свідчать про те, що щорічно через корупцію Румунія втрачає до 15% від свого ВВП. У грошовому еквіваленті це означає, що в кишенях румунських корупціонерів осідає близько п'яти мільярдів євро, що становить майже три річних внески Румунії за членство в Євросоюзі.

І це незважаючи на безкомпромісну боротьбу з корупціонерами, яка є сталим пріоритетом в країні протягом останніх десяти років. Боротьбу, яку більшість експертів і аналітиків вже готові назвати «історією успіху» на антикорупційному фронті Європи. Румунські журналісти називають цю боротьбу хрестовим походом проти корупції.

«ЗОЛОТИЙ» СПИСОК КОРУПЦІОНЕРІВ ПОПОВНЮЮТЬ ВІДОМІ ІМЕНА

Однак останнім часом цей процес більше нагадує "боротьбу з вітряками" або фрагмент з казки, коли «відрубав добрий молодець дракону одну голову, а на її місці дві виросли».

Тільки за останні кілька років за звинуваченням у відмиванні грошей, хабарництві і причетності до створення організованих злочинних угруповань за ґратами опинилися відомі всій країні люди. Колишній прем'єр-міністр Румунії Адріан Нестасе, європарламентар Адріан Северин, екс-глава податкового агентства Сорін Блежнар, брат екс-президента Румунії Траяна Бесеску Мірча Бесеску, колишній власник титулованого румунського футбольного клубу «Стяуа» Георге Бекалі, керівники двох футбольних Федерацій - Дмитра Драгомир і Мірча Санду, мери великих міст, у тому числі колишній Бухарестський градоначальник Сорін Опреску. Чиновників рангом нижче просто не перелічити.

Не виключено, що за тюремними ґратами буде «похована» і кар'єра керівника найбільшого в Румунії підприємства з виробництва та експорту товарних вагонів, акціонерного товариства «Romvag» Крістіана Бурчи. Як свідчать матеріали попереднього слідства, через його корупційні махінації на підприємстві, державний бюджет країни недоотримав близько восьми мільйонів євро.

Ухилення від сплати податків, відмивання грошей, хабарництво, підкуп високопосадовців, створення організованого злочинного угруповання, в яку входили найвищі чиновники державних структур - ось такий «букет» звинувачень, висунутих на адресу вельми шанованих раніше у країні осіб.

ЯКЩО РОЗВОДИТИ ЛІКИ ВОДОЮ, МОЖНА ЗАГИНУТИ В АВТОКАТАСТРОФІ

Тим не менш, похвалитися сьогодні, що з корупційною «гідрою» покінчено, Румунія не може. «Іржа», що вразила найвищі ешелони влади, продовжує руйнувати румунське суспільство. Приміром, за даними керівника Національного управління по боротьбі з корупцією (єдиної, до речі, і наймолодшої в історії Румунії жінки, яка займала посаду генерального прокурора) Лаури Кодруци Ковесі, суми хабарів, які фігурують у кримінальних справах, тільки в 2015 році сягають півмільярда євро.

Скандал, що розгорівся у Румунії, став найгучнішим за всю історію тутешньої медицини. Як свідчать матеріали слідства, на одному з найбільших фармацевтичних підприємств Румунії Hexi Pharma - постачальника дезінфікуючих препаратів у медичні установи країни, в тому числі і в дитячі клініки, самі препарати розбавлялися... простою водою. Румунські журналісти звинуватили керівництво підприємства в геноциді проти румунського народу. Сам керівник підприємства, бізнесмен Дан Кондря несподівано (або навпаки) загинув в автокатастрофі за досить дивних обставин, саме напередодні майбутнього допиту у генеральній прокуратурі. Виявилося, що, крім фальсифікованих дезінфектантів, підприємство закуповувало ліки в офшорних зонах «за копійки», а потім ці ж ліки продавалися в аптеках Румунії, але ціна на них «злітала» в десятки разів.

МІЛЬЙОНИ ВІДМИЛИ НА ОНКО- ТА ПСИХІЧНОХВОРИХ

Мало чим відрізняється за рівнем цинізму і скандал, пов'язаний з чотирма найбільшими медичними установами румунської столиці, серед яких Бухарестський онкологічний центр і психіатрична клініка. Керівники цих установ брали хабарі за надання преференцій окремим фірмам, що займаються поставками лікарських препаратів. Поки ліки доходили до пацієнтів, їхня ціна збільшувалася у десятки разів, а збиток сьогодні оцінюється в два з гаком мільйони євро. І знову в центрі скандалу «фігура» - колишній чоловік румунського політика, екс-міністра регіонального розвитку і туризму Олени Удря Дачіа Кокош.

Ці, як і багато інших, оприлюднені чи не в щоденному режимі фактів затримання все нових і нових фігурантів кримінальних справ, звичайно, не дають підстави вважати, що шахраї сидять і чекають, коли за ними прийдуть «люди в масках».

БОРОТЬБУ З АНТИКОРУПЦІЮ ВЕЛИ ЕКС-АГЕНТИ МОССАДА

У відповідь на безкомпромісну боротьбу з такими явищами була зроблена спроба дискредитації голови антикорупційного управління Лаури Ковесі. Її намагалися скомпрометувати за допомогою колишніх співробітників ізраїльських спецслужб. На початку весни нинішнього року в Бухаресті були затримані двоє громадян Ізраїлю - Вейнер Рон і Девід Джеклович, співробітники приватної компанії Black Cube, виявилися згодом колишніми агентами Моссада. Обидва вони підозрюються в організації стеження з метою чинення тиску на Ковесі та її сім'ю. Зараз слідчі Управління по боротьбі з організованою злочинністю і тероризмом з'ясовують, хто саме був замовником такої ризикованої авантюри. І якщо вже корупціонери і хабарники зважилися на таке, слід вважати, що опинилися за ґратами не всі «актори» цього театру. І навряд чи досягнуті Румунією успіхи дозволять перемогти корупцію в окремо, як прийнято говорити, взятій державі.

ЛОЖКА МЕДУ У КОРУПЦІЙНІЙ БОЧЦІ ДЬОГТЮ

Однак той факт, що румунським досвідом у сфері викорінення корупції вже всерйоз зацікавилися у багатьох країнах, дає підставу вважати, що курс взято у вірному напрямку. Сьогодні аналогічну структуру вже планує створити Болгарія, а Молдова навіть провела спеціальну конференцію з обміну досвідом у боротьбі з цим міжнародним злом, в рамках якої в Кишиневі вже почав працювати слідчий румунського Управління по боротьбі з корупцією.

Кілька років тому румунські журналісти підрахували, якщо конфіскувати у корупціонерів вкрадені ними у держави гроші, то на них можна було б побудувати місто з сучасною інфраструктурою - лікарнями та поліклініками, школами, інститутами та театрами, магазинами і стадіонами.

Поки що про таке залишається тільки мріяти.

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-