Холодницький направив до ГПУ подання про арешт Онищенка

Холодницький направив до ГПУ подання про арешт Онищенка

Оновлено
Укрінформ
Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький направив до Генеральної прокуратури подання про арешт народного депутата Олександра Онищенка.

 Про це Холодницький заявив у середу на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні вранці мною підготовлено і направлено подання до Генпрокуратури, щоб Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності , затримання і арешту чинного народного депутата Онищенка, який, за даними слідства, є організатором цієї всієї схеми (щодо реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з ПАТ "Украгазвидобування" - ред.) і фактично цю схему він активно просував як в часи Януковича, так і після Революції гідності", - наголосив Холодницький.  

Він повідомив, що розслідування щодо цієї справи САП проводила з грудня 2015 року і зараз воно уже на "завершальній стадії". Провадження було відкрито "за ознаками злочинів, передбачених ч.4 ст. 28, ч.5 ст. 191, ч. 1 ст. 255 і ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу, тобто привласнення державного майна в особливо великих розмірах, вчиненого у складі злочинної  організації із залученням низки фіктивних підприємств".

"Розслідування виходить на завершальну стадію, сьогодні триває низка слідчих дій, процесуальних, де залучено 2/3 складу антикорупційної прокуратури і дуже багато детективів НАБУ", - зауважив Холодницький.

Він повідомив, що досудовим розслідуванням було встановлено, що в період з січня 2013 року по січень 2016 року службові і посадові особи низки підприємств, а саме ТОВ "Надрагеоцентр", "Фірма ХАС", ТОВ "Карпати", "Надраінвест", які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", "прийняли рішення про особисте збагачення і заволодіння грошовими коштами ПАТ "Укргазвидобування", отриманими від реалізації природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність шляхом зловживання службовим становищем".

"Для реалізації цього злочинного умислу, починаючи з 2013 року, ще за часів Януковича, було створено злочинну організацію з метою вчинення особливо тяжких злочинів, заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах", - зазначив голова САП.

До складу цієї злочинної організації, за словами Холодницького, в різні періоди часу входило більше 20 службових і посадових осіб різних підприємств – суб’єктів господарювання, в тому числі і службових осіб ПАТ "Укргазвидобування".

"Ці особи зорганізувалися у ієрархічне злочинне об"єднання, метою діяльності якого було вчинення особливо важких злочинів, скоєння яких було необхідною умовою для реалізації злочинного умислу, спрямованого на спричинення шкоди державним інтересам. Це фактично крадіжка державних коштів", - наголосив Холодницький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-