ЄС продовжує гальмувати

ЄС продовжує гальмувати "безвіз" для України

Укрінформ
Євросоюз продовжує гальмувати скасування візових вимог для українських громадян, незважаючи на позитивні рекомендації Єврокомісії.

Такими стали результати засідання Ради ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ, яке завершилося у п’ятницю в Люксембурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми також говорили про візову лібералізацію сьогодні. Ми бачимо прогрес усіх пропозицій, включаючи Туреччину, але ми ще не ухвалили рішення. Деякі країни-члени висловлюють занепокоєння на цей час. Але ми продовжимо вирішувати ці занепокоєння у рамках процесу візової лібералізації для цих країн», - заявив державний секретар з питань безпеки та юстиції Нідерландів Клас Дійкхов, країна якого нині головує у Раді ЄС.

Незважаючи на те, що Україна повністю виконала всі вимоги для надання безвізу із Шенгенською зоною, Європа поки не готова ухвалити відповідне рішення. Цього питання немає і в порядку денному наступного засідання комітету Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, яке має відбутися 13 червня.

Процес скасування віз для України та Грузії нині затримують три країни ЄС – Німеччина, Франція та Італія. Берлін наполягає, що скасування віз, зокрема, для Грузії й України, можливе лише після ухвалення в Євросоюзі нових правил про призупинення або скасування безвізового режиму для третіх країн. Цей механізм має стосуватись усіх третіх країн, утім дискусії з цього питання активізувались після набуття Україною і Грузією, а також Туреччиною і Косовим, реальних перспектив надання безвізового режиму з ЄС.

Відтак, якщо країни-члени Євросоюзу і Європарламент не встигнуть до кінця липня завершити законодавчі процедури для скасування віз українцям і грузинам, то повернення до цього питання буде можливим лише восени – після завершення літніх канікул у європейському політичному сезоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-