Якими будуть наслідки скасування люстрації?

Якими будуть наслідки скасування люстрації?

Укрінформ
"Якщо Конституційний суд піде проти волі народу України – це стане початком кінця цього складу суддів"

Сьогодні в Конституційному Суді має розглядатися питання скасування закону «Про очищення влади». Під будинком КС не так вже й багато людей, що протестують. Але коли у 2010-му КС допомагав скасовувати Конституцію - пікетчиків теж було небагато. Вони накопичували гнів, з яким вийшли на Майдан під час Революції Гідності. Ми опитали експертів про те, якими можуть бути наслідки скасування люстрації.  

Я НЕ ДУМАЮ, ЩО ВЛАДА ПІДЕ НА САМОВБИВСТВО

Карл Волох, один із ініціаторів люстрації:

Донедавна я був переконаний, що в АП розуміють, що основні положення закону про очищення влади скасовувати не можна. Потім у мене склалося враження, що владі довелося розрахуватися люстрацією із Опоблоком за підтримку нею судової реформи, яка також дуже важлива та потрібна країні. Але сьогодні скасування не відбулося. Можливо, це не відбулося, бо громадськість відреагувала дуже жваво. Тому що певне збурення у суспільства відбулося. Бо ми не виключаємо, що якби КС скасував люстрацію, це могло викликати найнесподіваніші наслідки. У нас є десь чотири з половиною тисячі людей, які пішли по люстрації. З них тисяча звільнені за люстрацією. Є й ті, хто пішов за власним бажанням, тож вони могли б зробити спробу повернутися на свої посади. Бо автоматична люстрація - це ж дуже високого рангу чиновники та правоохоронці. Тим більше, що вже не потрібно проводити люстраційну перевірку. Тож внаслідок скасування ми б отримали тисячу судових позовів. І все б розглядалося, і навколо кожного був би народний гнів. Що сталося б із рейтингом президента, не знаю. Але я не знаю, як би повів себе й Народний Фронт, адже вони завжди підтримували люстрацію. І хоча БПП - їхній союзник, то наскільки вони згодні приймати весь негатив, який би прийняли БПП та АП у випадку скасування люстрації. І третє питання. Зовсім нереально пояснити скасування люстрації рішенням, так би мовити, "чесного суду". Враховуючи, що шестеро суддів перебувають на гачку участі у "конституційному перевороті". Всі будуть пояснювати це рішення волею вищого керівнитцва. Я сподіваюся, що Петро Олексійович не готовий нести наслідки такого кроку.

По факту люстрація майже завершена, до кінця вже будуть відловлюватися окремі персоналії. Але якщо положення про автоматичну люстрацію - для високопосадовців періоду Януковича, то вернеться тисяча людей черех суд, й ще ті, хто пішов сам. Це просто політичне самогубство. Або непродуманість своїх кроків. Я не дуже вірю, що наші очільники застреляться з паперового пістолета під назвою "Конституційний суд". Цього наразі не відбулося. Добре. Бо це було б згубно не лише для влади, а й для країни.  

ЛУКАШ, ПОРТНОВ, КІВАЛОВ МАТИМУТЬ ДОСТУП ДО ВЛАДИ

Тетяна Козаченко, директор департаменту Міністерства юстиції з питань люстрації:

- Якщо скасування відбудеться, то це означає, що Лукаш, Портнов, Ківалов знову будуть мати доступ до державних портфелів. 6 суддів мають приватний інтерес, вони мають конфлікт інтересів... Ризики великі. Фактично, це суд Януковича, який приймає рішення в своїх інтересах і в інтересах влади Януковича, яка вже повністю інтегрувалася..., про що свідчать судові рішення і кадрові призначення.

ЦЕ КОНТРРЕВОЛЮЦІЯ

Віктор Небоженко, політолог:

- У випадку скасування люстрації можна буде казати, що це - контрреволюція. І такою вже є діалектика революції та контрреволюції, що останню роблять не її вороги, а учасники революції. Колишні учасники революції очолили контрреволюцію. Ми відступаємо на рівень 2003 року. Це прямий доказ, що влада хоче використовувати закон для зачистки громадянського суспільства та критики. Буде закриватися інформація, пов'язання із суддями.  Держінститути перетворяться на структури, які живуть тільки для себе. І суди вже стали на шлях самозбереження, самовідтворення. Це - збільшення некерованості країни. Будь-яка дія з боку парламенту чи Президента будуть не критикуватися  суспільством, а деформуватися будь-якостю структурою. Такі рішення дозволяють розвиватися державним хворобам. Такими рішеннями витирається пам'ять про Майдан та блокується можливість будь-якого державного розвитку. 

СКАСУВАННЯ ЛЮСТРАЦІЇ - ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО РЕВАНШУ

Олексій Гриценко, лідер «Автомайдану»:

- Якщо люстрація буде скасована, це, фактично, легалізує реванш. Це означатиме, що далі все можна. Старим кадрам можна повертатися, можна відновлювати старі схеми.  Шляхом нехитрих судових маніпуляцій найбільш одіозні постаті, які обкрадали державу, доведуть всім свою «зневажене достоїнство» та своє право обкрадати державу. Після ухвалення закону про очищення влади ми повірили у можливість покарання та можливість оновлення. Тепер суспільство отримає сигнал: нічого не змінюється. Чи будуть протести зараз - не знаю. Але ситуація загостриться й градус невдоволення підвищиться, це точно. Символом нової влади знову стануть держчиновники з невеликою зарплатою, але на "мерседесах".

ПОЛІТИКА - ТАКА  РІЧ, ДЕ ТИ ЗАВЖДИ ЩОСЬ НА ЩОСЬ МІНЯЄШ

Борис Кушнірук, експерт:

- Насправді, тут є одна хитрість. Необхідне очищення влади від осіб, які були при Януковичу на керівних посадах. Головний аргумент противників люстрації: звинувачення кидають на всіх. Це головний посил. Але система влади була налаштована так, що той, хто не міг працювати, звільнявся сам. Логіка у люстрації була. Водночас, потрібно розуміти, що при владі залишається велика частина "колишніх". І ці "колишні" здатні запускати певні процеси та відновлювати можливості. Але Луценко сказав, що наступний крок люстрації буде ще більш жорсткий. Ну так і займіться, щоб оці всі Бойки, всі, хто скоював злочини, - щоб справи (проти них) розслідувалися. Якщо у вас буде налагоджена система, яка контролює доходи та видатки та їхнє походження, то не всі захочуть і повертатися. Зробіть так, щоб система судів була така, щоб не можна було купити рішення. Зробіть так, щоб усі, хто дав недостовірну інформацію про доходи та видатки, пішли під суд, і для них буда кримінальна справа. Вчора з'явилася інформація, що влада зробила «обмін»: колишні регіонали проголосували в парламенті судову реформу, а за це їм пообіцяли люстрацію. А я замислився, що важливіше: закон, який працював і, за яким, певна кількість людей вже була звільнена, чи судова реформа? Якщо подивитися стратегічно, то судова реформа у випадку запуску всіх механізмів - це насправді важливіше. А політика - брудна річ, де ти завжди щось на щось обмінюєш. І питання лише в тому, наскільки ти впевнений, що робиш правильно. Чи вартий обмін, того, щоб втрачати одне та набувати інше? Якщо дивитися на ситуацію з тієї точку зору (хоча я не  маю жодних позитивних емоцій, якщо буде прийнято таке рішення КС), то я принаймні готовий зрозуміти Порошенка, якщо він здобував голоси для реформи. Бо судова реформа - це довгострокова річ. І вона міняє систему на значно більший строк, ніж каденція цих депутатів та каденція цього Президента.  

ПОТРІБНО ДООПРАЦЮВАТИ ЗАКОН, ЩОБ ВІН НЕ ВИКЛИКАВ ЗАУВАЖЕНЬ

Георгій Чижов, політолог:

- З одного боку, суспільство здригнулося, коли почуло новину про те, що КС розглядає скасування люстрації. Вона була символом змін. І хоча багато чиновників примудрилися проникнути крізь сито люстрації, тим не менше, кожен раз це ставало приводом для обговорення. Люди бачили звільнення. З іншого боку, ну з самого початку були голоси, що закон про очищення часто обмежує людей без доказів вини. І багато хто пропонував відпрацювати закон ретельно, щоб ані українські чиновники, ані міжнародні організації не мали підстав вимагати його скасування. Бо тотальність звільнення також стала своєрідним важелем для зловживань. Ми знаємо, що він деколи повертався проти тих, кого не варто було люструвати, з іншого боку - достойні люстрації люди залишалися. Але в той час суспільство хотіло негайних дій, не  хотіло чекати. Політики поспішали. Об'єктивно був прийнятий закон, до якого можна було висунути претензії. Об'єктивно, зараз можна буде очікувати хвилю звільнених чиновників, які захочуть повернутися на свої місця. Буде величзна кількість судів. І найкраще, що може зробити парламент, -  допрацювати закон та прийняти його у тому вигляді, коли він не буде  викликати зауважень.

Володимир Манько, експерт:

- Скасування закону про люстрацію відновить смІттєву люстрацію. Тому що першу треба спокійно, нормально завершити. Народ не зрозуміє цього і вбачатиме у скасуванні реванш. Це дуже радикалізує настрої.

ЯКЩО КС ПІДЕ ПРОТИ ВОЛІ НАРОДУ УКРАЇНИ - ЦЕ СТАНЕ ПОЧАТКОМ КІНЦЯ ЦЬОГО СКЛАДУ СУДДІВ

Юрій Луценко, генеральний прокурор:

Як керівник ГПУ, де Закон «Про очищення влади» дав найвагоміші результати, вважаю неприпустимим його скасування.

Люди, які фабрикували справи проти Євромайдану, ті, хто замішаний у переслідуванні опозиції часів Януковича, не мають морального права і не повинні мати юридичної можливості залишатись або відновлюватись на своїх посадах.

Якщо Конституційний суд піде проти волі народу України – це стане початком кінця цього складу суддів.

У випадку скасування закону про люстрацію я буду звертатись до народних депутатів партії, фракцію якої я очолював, з пропозицією прийняти новий закон «Про безумовне очищення влади». Причому в новому законі база тих, хто підлягає перевірці, має бути розширена, а критерії повинні стати ще більш жорсткими.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-