Люстрація: КС може допомогти Голомші стати заступником Луценка

Люстрація: КС може допомогти Голомші стати заступником Луценка

Укрінформ
Якщо Конституційний Суд України визнає, що закон "Про очищення влади" не відповідає нормам Основного закону, варто очікувати, що вже найближчим часом велика кількість люстрованих осіб буде поновлена на посадах.

Таку думку в ефірі «112 Україна» висловив представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вони (люстровані. - Ред.) матимуть усі права для того, щоб поновитися на посадах. Наприклад, я знаю, що свою люстрацію вже оскаржує колишній перший заступник генерального прокурора пан Голомша. Він може стати першим заступником у генпрокурора Луценка», - сказав Пилипенко.

На уточнююче запитання ведучого, чи може так статися, що у генерального прокурора буде два перших заступники, він відповів: «Звичайно. Річ у тому, що Венеціанська комісія в особі президента Джанні Букіккіо декілька разів просила українську владу зупинити дію закону про люстрацію, щоб саме таких курйозних випадків не сталося. На жаль, українська влада не дослухалася».

Представник України зазначив, що нині розгляд великої кількості справ у судах України призупинений саме через те, що КСУ розглядає відповідність конституції цього закону. «Якщо Конституційний Суд визнає неконституційними окремі положення цього закону, то найближчим часом ми можемо очікувати поновлення багатьох осіб, які були люстровані», - наголосив він.

Пилипенко розповів, що сьогодні на засіданні Венеціанської комісії обговорювалася ситуація із люстрацією в Україні. «Комісія констатувала, що ті зміни, які знаходяться у парламенті, до цього часу не направлені до неї на експертизу. Тобто, експерти не можуть підтвердити офіційно, що українська влада протягом двох років врахувала зауваження Венеціанської комісії. Водночас надійшов лист від Міністерства юстиції, з якого зрозуміло, що в цих змінах начебто збільшено перелік осіб, які підпадають під люстрацію. Не виконана вимога про створення окремого органу, який буде і скарги розглядати тих осіб, які підпадають під закон про очищення влади», - сказав представник Україні в комісії.

Нагадаємо, сьогодні Укрінформу підтвердили в Конституційному суді, що у п'ятницю після обіду судді у закритому режимі продовжать розгляд відповідності нормам Конституції закону "Про очищення влади".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-