КС має зрозуміти ризики скасування закону про люстрацію - Чумак

КС має зрозуміти ризики скасування закону про люстрацію - Чумак

Укрінформ
Конституційний Суд України має розуміти всі ризики скасування закону про люстрацію, зокрема, враховувати не лише юридичну, а й політичну складову.

Про це заявив народний депутат України Віктор Чумак телефоном в ефірі "112 каналу", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Конституційний Суд - це не той суд у загальному тлумаченні, як ми завжди розуміємо. Це по суті орган визначення законності політико-правових рішень. І він дуже добре повинен розуміти політичні наслідки прийняття такого рішення. Це дасть можливість повернутися на свої посади особам, які будували режим, проти якого повстала вся країна, а також це може призвести до дуже серйозного соціального протистояння", - сказав він.

Так, Чумак висловив переконання, що саме тому конституційні суди, розглядаючи настільки важливі рішення, "мають виходити не суто з тлумачення закону, а з тлумачення права громадян на справедливість по відношенню до формування влади".

Нардеп також висловив свою позицію щодо того, чи закон про люстрацію з юридичної точки зору відповідає Конституції та чи має це рішення політичний підтекст.

"Є певні норми, які достатньо сумнівні. Але в цілому треба тлумачити можливості застосування права громадян на справедливу владу... Я думаю, що тут є політичний підтекст. Перше - вони (судді - ред.) самі є конфліктом інтересів, по-друге, ми зараз бачимо достатньо серйозну реінкарнацію способів і методів політичного управління, які існували за Януковича, а по-третє, наразі Президент має достатньо впливів на суддів. Тому не виключаю, що це може бути платою суддів за те, що було голосування за реформу судочинства з боку опозиційних сил", - наголосив Чумак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-