Валентина Теличенко, заступник генерального прокурора України
Корпорація суддів і прокурорів побудована на страхові суддів
10.06.2016 07:50

- Ми щойно розпочали працювати. Спочатку слід підсумувати напрацювання, які вже існують, виявити коло фахівців, чию думку обов'язково слід врахувати при плануванні та проведенні реформи, а вже потім буде план подальших дій безпосередньо по реформі. Зволікати нІколи, але метушня зайва. 

- Наше видання колись зробило матеріал про головні перешкоди у реформуванні Генпрокуратури. Ми опитали відомих столичних юристів, які назвали 5 бар'єрів, які здаються неперборними: зв'язок із владою, відсутність замовлення на реформу, постійне самовідтворення судово-прокурорского середовища (призначаються діти «скромних службовців», прокуратура молодшає, а кількість машин преміум-класу не зменшується), безкарність прокурорів та кругова порука із суддями. Якщо згодні, як ви плануєте подолати цю корпорацію?

- Судовий процес - завжди змагання. В кримінальному процесі це змагання прокурора/обвинувача та захисника. Так повинно бути. Насправді ж, судовий процес не завжди є змаганням, і суддя не завжди є чесним арбітром. 

Прокурорів слід перевіряти, але не лише у разі програшу в суді

Корпорація суддів і прокурорів побудована на страхові суддів. Судді не хочуть собі проблем, вони знають про свої гріхи і сподіваються, що правоохоронці на ці гріхи закриють очі, отож і виносять часом рішення на догоду прокуророві, а не по закону. Щоб зруйнувати цю корпорацію слід працювати з двох боків - очистити суддівські лави, адже тоді менше буде суддів, які під домокловим мечем, і зняти мотивацію прокурорів тиснути на суд. Сьогодні за виправдальний вирок чи відмову в задоволенні клопотання слідчим суддею прокурор має серйозні проблеми. Так не повинно бути. Прокурорів слід перевіряти, але не лише у разі програшу в суді. Ми плануємо створення Генеральної інспекції, яка саме цим і буде займатися. 

- Наші експерти переконані, що оновлення ГПУ можливе, якщо ви будете набирати молодь (бідну), одразу давати квартиру та нормальну зарплату, дешеву машину і поставите умови: 20 років ця людина повинна відслужити в ГПУ. Як вам такий шлях?

Наш успіх залежить від того, чи спіймаємо ми правильно баланс

- А ще б така молодь приходила відразу з необхідним досвідом і мала щеплення від корупції. На жаль, молодь ще повинна здобувати свій досвід, а щеплення від корупції й продажності досі ніхто не створив. Наш успіх залежить від того, чи спіймаємо ми правильно баланс. Так, нам потрібен притік нових та якісних кадрів у систему прокуратури. Але потрібно дбати і про належний фаховий рівень. Ми не маємо часу робити помилки та експериментувати з молоддю, ми повинні забезпечити роботу команди слідчий-прокурор, щоб злочинність нами не опанувала. Сьогодні слідчі органи в нашій державі або на етапі становлення, або в процесі реформи, саме тому прокуратури ще на пару років виконувати слідство в окремих справах. 

- Чи можлива реформа, якщо ви не будете відстежувати всі видатки прокурорів?

- Успішною буде лише та реформа, яка складатиметься з двох напрямків - очищення кадрового складу і удосконалення структури, приведення її у відповідність до європейських стандартів. Очищення кадрового складу і передбачає перевірку прокурорів на відповідність їхніх видатків доходам. Саме цим і займається підрозділ, яким віднедавна керує Петро Шкутяк. Він побував на війні, тому, я вважаю, що він не піде на компроміс із сумлінням, але кожного, хто не зможе пояснити походження своїх маєтків та автопарку, кожного, хто вигравав у лотерею або діставав мільйони в подарунок, звільнить з лав прокуратури. 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-