Парубій пояснив, чому питання про статус Донбасу у Конституції не вирішиться просто

Парубій пояснив, чому питання про статус Донбасу у Конституції не вирішиться просто

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що народні депутати при бажанні можуть вилучити з проекту змін до Конституції у частині децентралізації норму щодо спецстатусу Донбасу, але це означатиме повернення до першого читання і повторне направлення до Конституційного Суду проекту змін.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання журналістів у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вважаю, що децентралізація - одна з найбільш масштабних реформ, які сьогодні потребує Україна. Вважаю, що пункт, який стосується окремого способу самоврядування окремих районів Донецької і Луганської областей, цей пункт не є обов'язковим для реформи децентралізації. Власне він викликає найбільше дискусій. Якби цей пункт був вилучений, переконаний - ми би в залі змогли знайти 300 голосів під реформу децентралізації... Єдине, що ми можемо зробити, це повернутися до самого початку", - сказав Парубій.

Він нагадав, що Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції у частині децентралізації в першому читанні, а згідно з українським законодавством, не можна зміни до Конституції коригувати між першим і другим читанням.

"Тобто має бути постанова про вилучення пункту і повторне направлення до Конституційного Суду. Фактично повернемося на шлях до самого початку. Тому простого рішення немає. Ми не зможемо вилучити пункт по Донбасу між першим і другим читанням, а повернення до самого початку розгляду - має бути відповідальне рішення", - сказав Парубій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-