Як спецслужби РФ вбивство Нємцова на Україну “вішають”

Як спецслужби РФ вбивство Нємцова на Україну “вішають”

Укрінформ
14 червня у Берліні очікується вельми цікавий захід, на якому поки що невідомі нам “експерти” будуть обговорювати ... участь українських спецслужб у вбивстві Нємцова.

 Цікаво, що «міжнародна конференція» якоїсь групи «Східний об'єктив» із гучною назвою «Нам відомі вбивці Бориса Немцова» була запланована на 7 червня, але її чомусь перенесли.

Хто готовий “в Маркові” вимазатися?

Кількома днями раніше у розпорядження агентства Укрінформ потрапив цікавий документ. Анонс «конференції» від нікому невідомої групи «Східний об'єктив» слово в слово повторює тези кремлівського політолога Сергія Маркова, оприлюдненого два тижні тому на популярному радіо “Эхо Москвы” . Пан Марков заявив про український слід, нібито «участь СБУ у вбивстві Нємцова». Цю заяву можна було списати на неадекватність та традиційну антиукраїнську імпровізацію Маркова, втім, наполегливе поширення інформації російськими ЗМІ, аж до виставлення банерів на багатьох популярних медіа-ресурсах, змушувало очікувати продовження історії. І воно не забарилося - продовження заплановане у Берліні.

Для того, щоб пересвідчитися у тому, як до Маркова ставляться навіть у Москві, достатньо прочитати текст інтерв'ю. Ведуча явно глузує і знущається зі свого гостя, щоразу висміюючи його кострубаті, просторікуваті та відверто малограмотні твердження. Сергій Марков навіть у Росії є людиною з абсолютно зіпсованою репутацією. За кордоном — те саме. Одіозний, навіть не рупор, а зливний бачок Путіна, пророк «ядерної війни в Україні» та «свідок геноциду росіян» не має ніякої ані наукової, ані політичної репутації в жодній країні.

Тому, зрозуміло, що для надання версії про “українській слід” бодай якоїсь правдоподібності та ваги, Лубянка вирішила продовжити тему у Німеччині, підшукавши там своїх “зацікавлених” ретрансляторів.

Виходячи з отриманого нами анонсу, група «Східний об'єктив», “призначаючи” винними у вбивстві Нємцова українські спецслужби, приписує їм, що СБУ у лютому 2015 року «шляхом внутрішньополітичних заворушень в сусідній державі Росії («Московський Майдан») намагалася отримати ключ для вирішення українського конфлікту».

Зазначена група лякає, що реалізація планів та сценаріїв СБУ мала б призвести до

«вибуху всередині» Росії - ядерної держави. Відповідно, вони попереджають європейську громадськість «щодо можливих таких сценаріїв з боку інших спецслужб».

Група (як вони себе презентують) об'єднує «колишніх високопосадовців Федеративної Республіки Німеччина, які досі не хочуть публічного розголосу (Хто б сумнівався! - Ред.) з огляду на відповідальність за своїх колег, які стоять за цим питанням».

Основними доповідачами конференції, за нашими даними, мав стати Роберт Штельцль, австрійський радикал, який давно співпрацює із Росією. Востаннє його активність на цьому полі проявлялася в заяві про «успішний економічний розвиток Кримського півострова» після окупації.

Втім, репутація пана Штельцля в Європі і в політичних,і в наукових колах настільки сумнівна, що його в останній момент було вирішено замінити на німецького журналіста Вільгельма Дітля.

Журналіст-шпигун? Це щось новеньке...

Берлінське бюро Укрінформу вирішило поцікавитися персоною Вільгельма Дітля. Він довгий час позиціонувався, як засновник інституту IFTUS з міста Ессена. За нашими даними, саме IFTUS мав стати «науковим прикриттям» доповіді. Ми звернулися до інституту з запитом, чи причетний інститут до цього заходу.

IFTUS і його керівник відхрестилися - і від презентації, і від участі в підготовці доповіді. Після багаторазового набору ессенського телефонного номера нарешті відповів чемний чоловічий голос. На питання про участь інституту в підготовці конференції наш співрозмовник спочатку здивувався, потім запитав наш номер телефону і пообіцяв, уточнивши, - передзвонити. Цього ж дня ми отримали вельми обурений лист від директора інституту Рольфа Топхофена: "Це помилка, у нас немає презентації! Звідки у вас інформація, що є якесь наше дослідження? Не існує ніякого !!!" . Наступного дня пан Топхофен подзвонив в бюро особисто. Він настійливо запитував, звідки у Укрінформу "неправдива інформація". Голос звучав ображено. Бо ж йдеться про репутацію очолюваного ним інституту. Треба відзначити, що деякі з експертів в галузі безпеки, у яких кореспондент навела довідки, характеризували особисто пана Топхофена як фахівця в галузі дослідження тероризму.

Нас також переконували, що з паном Дітлем інститут не співпрацює з 2006 року. Пікантна подробиця: Вільгельм Дітль з 1982 по 1993 pp. працював у Федеральній розвідувальній службі Німеччини (БНД). Дітль про себе пише з належною скромністю. Цитуємо: "Від місцевого редактора до шеф-репортера одного з щотижневих журналів. Для розвідки, BND, працював на Близькому і Середньому Сході. 12 років роботи для журналу FOCUS, та до того ж 15 книг". Книжок він написав 15, але лише одну з них -

"Ім'я користувача Далі» - про своє шпигунське минуле. Треба сказати, що колишні творчі колеги автора знайшли малосимпатичним факт такого суміщення професій. На BND Дітль працював 10 років і в підсумку звинуватив структуру в тому, що вона зробила його "жертвою", розкривши факт приналежності до BND роботодавцям з журналістського середовища.

Колишні колеги Дітля по журналу FOCUS характеризують його як «нечесного журналіста», «здатного за гроші сказати, що завгодно», пов'язаного з багатьма скандалами і який «грубо порушував журналістську етику». З FOCUS його якраз і звільнили, як і з Інституту, через скандали. "Таких зараз якраз і шукають, тому що пристойні люди не підключаються до подібних акцій", - сказав в приватній бесіді журналіст-експерт з питань країн колишнього СРСР (він попросив не називати його імені), який працював з Дітлем в журналі.

Ми звернулися з листом до пана Дітля. Відповіді ще немає.

Що люди кажуть

На прохання берлінського кореспондента Укрінформу прокоментувати появу нової версії «розслідування» вбивства Бориса Нємцова, його дочка, Жанна Нємцова, відповіла коротко: «Вперше чую ім'я цієї людини і назву інституту. Я не вважаю цю версію навіть гідною обговорення».

Якуб Янда, заступник директора європейського центру Counter-Propaganda Task Force, що займається викриттям фейків кремлівської пропаганди, сказав кореспонденту Укрінформу: "Мені нічого не відомо ні про доповідь, ні про інститут. У будь-якому випадку, все це виглядає дуже підозріло".

З паном Яндою згоден Йорг Форбріг, старший науковий співробітник Німецького фонду Маршалла: «Ніколи не чув про такий інститут, а також про його співробітників, включаючи автора доповіді. Судячи з їх веб-сайту, важко уявити собі, чим вони взагалі займалися, крім того, що випустили одну публікацію. Все це виглядає досить ненадійно і мутно, як на мене », - говорить експерт. При цьому, про основного доповідача він чув: «Вільгельм Дітль має складну історію стосунків з розвідувальною службою Німеччини. Він був залучений як експерт по Близькому Сходу і Азії, але посварився з BND в 1993 році. Жодна з його публікацій не дає підстав припускати, що він є фахівцем з України або Росії ", - додав Форбріг.

Наше резюме: Росії все важче, практично неможливо, знайти експертів з пристойною репутацією, готових брехливо компрометувати Україну. Ані у Франції (Укрінформ писав про це тут) , ані в Німеччині не знайшлося людей, готових поширювати фейки. Виступати ретрансляторами Лубянки готові лише люди,

яким нічого втрачати у сенсі репутації.

Оксана Москаль, Берлін

P.S. Вчора в німецьке бюро Укрінформу передзвонив пан Дітль, сказав, що отримав нашого листа, підтвердив те, що «конференція» по вбивству Нємцова відбудеться у найближчій вівторок у Берліні та навіть дозволив нам бути на ній присутніми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-