Профільний комітет ЄП прокоментував питання

Профільний комітет ЄП прокоментував питання "безвізу" для України

Ексклюзив
Укрінформ
До порядку денного найближчого засідання комітету Європарламенту з громадянських свобод, юстиції на внутрішніх справ не включено питання щодо законодавчої ініціативи про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги для короткострокових подорожей Шенгенською зоною.

Про це власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі повідомили у профільному комітеті законодавчого органу ЄС.

"Наступне чергове засідання пройде 13 червня у Брюсселі, але питання візової лібералізації для України там не розглядатиметься", - заявили в Європарламенті.

Доповідачем з питання скасування візового режиму для України у Європарламенті призначено болгарського депутата Марію Габріель. У комітеті 26 травня пройшли перші слухання про безвізовий режим для України. За їхніми результатами, болгарський політик наголосила, що підтримує це рішення, але ще мають пройти додаткові два слухання і подальші переговори з Радою ЄС і Єврокомісією.

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина, Франція та Італія хочуть отримати додаткові гарантії того, що Україна і Грузія, а також (у рамках візового пакету) Туреччина і Косово, готові до безвізового режиму із Шенгенською зоною.

У свою чергу, головування Нідерландів у Раді Євросоюзу виступає за надання Грузії безвізового режиму із Шенгенською зоною, але рішення ще не прийнято. До України у процесі візової лібералізації на рівні Ради ЄС ще не дійшли.

У європейських дипломатичних колах припускають, що, найімовірніше, українські громадяни зможуть отримати скасування візових вимог для короткострокових подорожей Шенгенською зоною восени.

Відтак, Рада Євросоюзу з питань юстиції та внутрішніх справ розгляне це питання у п’ятницю, 10 червня, але рішення не буде ухвалене.

Єврокомісія нещодавно внесла чотири пропозиції про перенесення Грузії, України, Косова та Туреччини із додатку І Регламенту 539/2001 (країни, які потребують візи для в’їзду до Шенгенської зони) до додатку ІІ цього самого регламенту (країни з безвізовим режимом).

Водночас у Раді ЄС усвідомлюють, що Україна та Грузія повністю виконали візові вимоги ЄС, про що у своїх доповідях вказала Єврокомісія. Водночас ситуація у Туреччині відповідає лише 65 із 72 критеріїв для надання безвізового режиму. Косово також ще має виконати важливі умови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-