Парубій підписав зміни до Конституції в частині правосуддя

Парубій підписав зміни до Конституції в частині правосуддя

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про внесення змін до Конституції в частині правосуддя та направив його на підпис Президенту.

Про це Парубій заявив під час вручення відзнак журналістам, які працюють в зоні АТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні вранці я підписав зміни до Конституції, оскільки закінчився 5-денний термін. Фактично, цим підписом і передачею Президенту ми даємо початок масштабної судової реформи", - зазначив спікер.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня парламент ухвалив закон про внесення змін до Конституції в частині правосуддя (законопроект № 3524), а також ухвалив за основу і в цілому закон "Про судоустрій і статус суддів" (законопроект № 4734). 

Зміни до Конституції щодо правосуддя передбачають, що Президент призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України генерального прокурора. Також у законі прописано, що до повноважень Верховної Ради України належить і висловлення недовіри генеральному прокуророві, що матиме наслідком його відставку з посади.

Документ містить норму, що призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом.

У законодавчому акті вказано, що в Україні діятиме Вища рада правосуддя (замість Вищої ради юстиції), яка, зокрема, вноситиме подання про призначення судді на посаду та ухвалюватиме рішення про звільнення судді з посади.

Окремо передбачені норми щодо незалежності й недоторканності суддів. Зокрема зазначається, що без згоди Вищої ради правосуддя суддя не може бути затриманий або утримуватися під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Також встановлюється, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Передбачається, щоб суддя призначався на посаду безстроково, а також у законі є ряд підстав, через які суддю може бути звільнено з посади.

Щодо Конституційного суду, то у законі зазначається, що він вирішуватиме питання про відповідність Конституції України законів України та у передбачених цією Конституцією випадках інших актів, здійснюватиме офіційне тлумачення Конституції України, а також інші повноваження відповідно до цієї Конституції.

Президент, Верховна Рада та з'їзд суддів України, згідно із текстом закону, призначають по шість суддів Конституційного суду. Відбір кандидатур на посаду судді Конституційного суду здійснюватиметься на конкурсних засадах у визначеному законом порядку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-