КСУ розпочав розгляд конституційності закону „Про телебачення і радіомовлення

КСУ розпочав розгляд конституційності закону „Про телебачення і радіомовлення"

Укрінформ
Конституційний Суд у формі усного слухання розпочав розгляд справи за поданням 49 народних депутатів щодо конституційності абзацу першого частини десятої статті 72 Закону України „Про телебачення і радіомовлення“.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Народні депутати вважають, що „телерадіоорганізації є суб`єктами господарювання, до яких, в розумінні Господарського кодексу, можуть застосовуватись адміністративно-господарські санкції“, які „за своїми ознаками є нічим іншим як заходами адміністративної відповідальності“.

Посилаючись на положення частини другої статті 19 Конституції України, частини шостої статті 72 Закону № 3759, автори клопотання зазначають, що „Національна рада може застосовувати до телерадіоорганізацій санкцію у вигляді „стягнення штрафу“, який за своєю правовою природою є адміністративно-господарським штрафом“. Таким чином, на їх думку, „Національна рада наділена повноваженнями застосовувати до суб’єктів господарювання адміністративно-господарські санкції, які є видом адміністративної відповідальності телерадіоорганізацій за правопорушення, визначені законодавством про телебачення і радіомовлення“.

На думку авторів клопотання, положення частини десятої статті 72 Закону України „Про телебачення і радіомовлення“, яке фактично надає право встановлювати відповідальність телерадіоорганізацій за правопорушення не законом, а підзаконним нормативно-правовим актом Національної ради, є неконституційним, оскільки суперечить пункту 22 частини першої статті 92 Конституції.

Суддею-доповідачем у справі виступає Олександр Литвинов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-