Президент пропонує новий механізм притягнення судді за злочин

Президент пропонує новий механізм притягнення судді за злочин

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко пропонує абсолютний імунітет судді замінити на функціональний, що дасть змогу притягнути суддю до кримінальної чи дисциплінарної відповідальності за злочини.

Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту Закону "Про судоустрій і статус суддів", внесеному в парламент Главою держави.

"У законопроекті розвинуті положення змін до Конституції України щодо впровадження інституту функціонального імунітету судді – замість того, що передбачений чинною Конституцією України у вигляді абсолютного імунітету", - йдеться у документі.

Нині природа суддівського імунітету при здійсненні правосуддя полягає у забороні притягнення судді до кримінальної відповідальності за його юридичну позицію, викладену в судовому рішенні.

Водночас, йдеться у записці, суддя має нести кримінальну чи дисциплінарну відповідальність за злочини (наприклад, отримання неправомірної вигоди) та дисциплінарні проступки, що опосередковано можуть впливати на юридичну позицію судді при здійсненні ним правосуддя. Зокрема, суддя може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності у разі, якщо він порушує встановлені законом вимоги щодо змісту судового рішення, не дає оцінки аргументам сторін, не викладає обгрунтування свого рішення тощо.

Законопроектом передбачено, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку.

Щодо дій, не пов'язаних із виконанням суддівських функцій, суддя нестиме юридичну відповідальність у загальному порядку.

Відповідно до законопроекту, повноваження щодо надання згоди на затримання судді або утримання його під вартою чи арештом переходять до Вищої ради правосуддя.

Водночас у законопроекті передбачено, що суддю може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом без такої згоди, якщо його затримано під час вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Водночас Президент пропонує підвищити рівень грошового забезпечення суддів. 

“Закріплення більш суворих норм щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та спрощення процедури їх звільнення з одночасним підвищенням рівня грошового забезпечення новопризначених суддів, а також суддів, що успішно пройшли процедуру кваліфікаційного оцінювання, дасть змогу подолати корупційні ризики при здійсненні суддею правосуддя, створити здорове середовище для залучення до професії порядних і найбільш кваліфікованих правників та очистити судову систему від недоброчесних суддів”, - йдеться у документі.

Зважаючи на це, законопроектом передбачається поступове підвищення базових розмірів посадового окладу судді  до 30, 50 та 75 мінімальних заробітних плат залежно від рівня суду.

Крім того, пропонується до базового розміру посадового окладу судді додатково застосовувати регіональні коефіцієнти залежно від кількості мешканців населеного пункту, в якому знаходиться суд.

Отримання нових розмірів суддівської винагороди суддями буде здійснюватись лише після успішного проходження ними кваліфікаційного оцінювання. Водночас законопроектом передбачається позбавлення доплат згідно із законом у разі притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-