Віковий ценз для суддів пропонують підвищити - законопроект

Віковий ценз для суддів пропонують підвищити - законопроект

Укрінформ
На посаду судді пропонується призначати громадян України, не молодших за тридцять і не старших за шістдесят п'ять років.

Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту закону "Про судоустрій і статус суддів", внесеному в парламент Президентом Петром Порошенком.

У законопроекті запропоновано зміни щодо статусу судді, зокрема: підвищено вікові та професійні цензи до кандидатів, запроваджено конкурсний принцип призначення судді на посаду, уточнено і посилено гарантії незалежності та недоторканності суддів.

Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший за тридцять і не старший за шістдесят п'ять років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. При цьому вимога щодо компетентності охоплюватиме не лише професійний, а й інші аспекти - зокрема особистий, соціальний тощо.

"Закладений у законопроекті механізм призначення суддів спрямований на унеможливлення ситуації, за якої Вища рада правосуддя могла б вносити подання про призначення суддею особи, яка не відповідає вимогам, установленим до кандидата на посаду судді", - зазначається в пояснювальній записці.

Згідно з чинним законом "Про судоустрій і статус суддів" від 7 липня 2010 року, "на посаду судді може бути рекомендований громадянин України, не молодший двадцяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менш як три роки, проживає в Україні не менш як десять років та володіє державною мовою".

Фото: ukrgazeta.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-