Парубій назвав стратегічний напрямок співпраці з Польщею і Литвою

Парубій назвав стратегічний напрямок співпраці з Польщею і Литвою

Укрінформ
Під час засідання міжпарламентської асамблеї України, Литви та Польщі, яке відбулося напередодні, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав активно сприяти розбудові і тісній співпраці у рамках Балто-Чорноморського союзу.

Про це повідомляє офіційний веб-портал Верховної Ради.

Парубій нагадав іноземним колегам про історичні передумови Балто-Чорноморського союзу: "На цьому просторі була єдина держава, як це було в часи Київської Русі, Великого Литовського Князівства, Речі Посполитої. В той період, коли об’єднувалися в союз держави на цьому просторі, ми були однією з найбільших потуг в Європі. Ми спільно маємо дуже багато славних і героїчних сторінок".

Він додав, що співпраця з Польщею і Литвою має не тактично-оперативний, а стратегічний напрямок – у різних сферах. "В першу чергу, звичайно, у сфері оборонній, бо побудова сильної і потужної української армії, я вважаю, може стати гарантом безпеки не тільки для України, а для всього Східноєвропейського регіону", - зазначив спікер.

Першим кроком для створення колективної безпеки у Балто-Чорноморському регіоні може бути спільний Україно-Польсько-Литовський військовий корпус.

Голова парламенту закликав колег з Польщі та Литви сприяти у наданні Україні консультацій та підтримки у зміцненні Збройних сил України, які можуть стати щитом та опорою безпеки всього Балто-Чорноморського регіону.

"Сильна українська армія може виступити гарантом і щитом для усіх тих держав, які відчули на собі всю небезпеку від російської окупації. Вони зможуть розраховувати на швидку і ефективну підтримку української армії і української держави у випадку імовірної агресії з боку Росії. Адже усі ми знаємо, що плани Путіна є набагато ширшими, аніж Україна. Просто Україна стоїть номером один в імперських планах путінської Росії. Але ми розуміємо: коли була Грузія, ми знали, хто буде наступним, і знаємо, хто буде після України. Це може бути Балтія, це може бути Польща", - зазначив Парубій.

Голова Верховної Ради наголосив, що Балто-Чорноморський простір має не лише визначне геополітичне, а й економічне значення, і від посилення економічної співпраці виграють усі гравці регіону. Відтак Парубій закликав колег звернути увагу на транзитний потенціал своїх країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-