На Банковій назвали три ключові питання реформи судової системи

На Банковій назвали три ключові питання реформи судової системи

Укрінформ
Заступник глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов переконаний, що Україна має унікальний шанс оновити судову систему.

Про це він заявив у понеділок під час круглого столу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Скільки існує українська держава, стільки точиться питання реформування судової системи. Але ми бачимо, що за 25 років прогрес на цьому шляху скромний. Зараз у нас є час, коли ми все ще можемо зрушити цю глибу з мертвого місця і все ще можемо отримати суттєві, кардинальні зміни в тій незадовільній ситуації, в якій знаходиться система правосуддя", - говорить Філатов.

Він переконаний, що для реформи судової системи потрібно вирішити три ключові питання - деполітизації, відповідальності суддів та вироблення механізму оновлення судового корпусу.

"Перше -  це абсолютна деполітизація та незалежність судової системи. Верховна Рада, Президент, уряд мають бути максимально віддалені від будь-яких питань суддівської кар'єри. Пропонується, щоб цими питаннями опікувався незалежний і не політизований орган - Вища рада правосуддя. Друге питання - це відповідальність. Зараз Конституція передбачає, що суддя користується необмеженим імунітетом. Пропонується надати йому імунітет, але лише стосовно тих функцій, які він виконує. Поза цією функцією суддя має бути рівним до громадянина і нести відповідальність. Третій блок - механізми оновлення суддівського корпусу. Кожен суддя проходить оцінювання, якщо суддя не відповідає критеріям, його звільняють", - зазначає заступник глави Адміністрації Президента.

Філатов наголошує, що у разі ухвалення відповідного законодавства Верховною Радою, вже через півроку можна буде створити Верховний суд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-