Реформувати суди мають інші інституції, а не судді - Петренко

Реформувати суди мають інші інституції, а не судді - Петренко

Укрінформ
Міністр юстиції Павло Петренко переконаний, що судову реформу мають проводити інші, більш демократичні, інституції, а не самі судді. 

Про це він заявив у понеділок під час "круглого столу" на тему: "Чи будуть створені Антикорупційні суди в Україні та проведена якісна судова реформа", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Реформи судової системи не просто потребують, вона вже перезріла в українському суспільстві. У судової системи було кілька шансів провести самоочищення. Перша можливість була надана, коли відразу після Революції Гідності суддям дали можливість обирати через публічну, прозору процедуру нових голів судів. Розраховували на те, що ті голови судів, які обиралися Януковичем, відійдуть в історію. Так не сталося, бо 80% старих голів судів біли переобрані суддями через таємне голосування", - сказав Петренко. 

Другий шанс, за словами міністра, був наданий системі після ухвалення закону про очищення влади: цей закон передбачив звільнення і притягнення до відповідальності тих суддів, які брали участь в переслідуваннях учасників Революції Гідності.

"На жаль, судова система почала опиратися цьому закону, жоден суддя не був люстрований законом про очищення влади. Всім зрозуміло, що судову реформу треба проводити іншими демократичними інституціями, а не самими суддями", - зазначив Петренко.

Міністр наголосив, що нова судова система має бути спрощена, а новий Верховний суд, який буде обраний через публічну процедуру, повинен викликати довіру у населення.

"Судова система має бути спрощена, ми маємо одну з найбільш складних систем в Європі, коли людина потрапляє в цю систему, вона губиться. Фактично ми маємо отримати новий Верховний суд і по суті, і по якості. Люди будуть обрані через публічну процедуру, до якої буде довіра суспільства", - підкреслив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-