Ягланду написали листа з України про моніторинг репресій у Криму

Ягланду написали листа з України про моніторинг репресій у Криму

Укрінформ
Центр громадянських свобод і ЄвромайданSOS підготували свої пропозиції щодо моніторингу дотримання прав людини в анексованому Росією Криму, на які варто звернути особливу увагу Раді Європи.

Як повідомляє "Радіо Свобода", пропозиції викладені у відкритому листі до генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда у відповідь на звіт спецмісії посла Жерара Штудмана на Кримський півострів.

"Змушені констатувати, що в звіті спеціальної місії, яку очолював посол Жерар Штудман, залишилися нерозкритими низка питань, які досить важливі в світлі виконання Європейської конвенції з прав людини. Більш того, висновок у звіті спеціальної місії, "відносного того, що репресії в основному спрямовані проти окремих опонентів" суперечить оцінками міжнародних й українських правозахисних організацій", - йдеться в листі.

У доповненні до листа на 11 сторінках наводиться аргументація з прикладами конкретних порушень у правоохоронній, судовій, пенітенціарної сферах Криму. Вказується на утиски кримських татар, людей через їхнє віросповідання, наводяться факти тиску на ЗМІ, неможливості вільного проведення зборів і мітингів, а також йдеться про проблеми в освітній сфері. По кожному з пунктів автори листа дають рекомендації, на що конкретно Раді Європи звернути увагу при моніторингу.

"Ситуація з дотриманням прав людини в Криму стрімко погіршується. Тому на Раду Європи покладаються великі надії. Ще раз підкреслюємо свою готовність у наданні будь-якої допомоги і підтримки діяльності Ради Європи в моніторингу ситуації на півострові", - йдеться у відкритому листі.

Делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом перебувала в Криму з 25 по 31 січня. Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що він вирішив направити делегацію до Криму для оцінки стану з правами людини на півострові. У Криму представники Ради Європи зустрічалися з призначеною Москвою владою півострова, представниками місцевої прокуратури, ув’язненими, представниками кримськотатарського народу, проросійськими і проукраїнськими активістами півострова.

Доповідь за результатами візиту делегації Ради Європи в окупований Росією Крим посол Штудман представив в квітні 2016 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-