Справа 2 травня: прокуратура взялася перевірити рішення суддів

Справа 2 травня: прокуратура взялася перевірити рішення суддів

Укрінформ
Прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом винесення суддями Малиновського райсуду Одеси неправосудних ухвал.

Про це повідомила кореспондентові Укрінформу представник прес-служби облпрокуратури Наталя Хорунжа.

"Прокуратура розпочала кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 375 України (постановлення суддею завідомо неправосудних ухвал) Кримінального кодексу України. Так, судді Малиновського районного суду під час судового розгляду кримінального провадження за фактом подій 2 травня 2014 року, розглядаючи клопотання прокурора про продовження строків тримання під вартою, приймали незаконні рішення та у порушення процесуальних норм фактично обрали новий запобіжний захід", - зазначила Хорунжа.

Крім того, 27 травня колегія суддів змінила запобіжний захід одному з обвинувачених з тримання під вартою на домашній арешт.

У ході слідства буде перевірено законність інших рішень, прийнятих під час судового розгляду кримінального провадження за фактом подій 2 травня 2014 року. Досудове розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, колегія суддів Малиновського райсуду Одеси задовольнила клопотання адвоката громадянина РФ Євгенія  Мефьодова, що просив змінити одному з основних фігурантів "справи 2 травня" запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт.

Ухвалу про звільнення російського бойовика з Одеського СІЗО озвучив Віктор Корой, що головує на судовому процесі з розгляду кримінальної справи про масові заворушення в Одесі 2 травня 2014 року.

Суд мотивував ухвалу тим, що за два роки тримання в СІЗО докази проти Мефьодова майже вивчені, а запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту достатньо, щоб підсудний не уник правосуддя і не тиснув на свідків.

Після оголошення цієї ухвали суд оголосив перерву. Активісти громадських організацій зустріли рішення колегії суддів вигуками "ганьба".

Лідер Одеського осередку "Правого сектора" Сергій Стерненко заявив, що активісти не допустять виїзду Мефьодова до помешкання свого адвоката.

На підтвердження серйозності намірів представники патріотичних сил поставили навпроти воріт із адмінбудівлі вантажний "ЗІЛ" і влаштували імпровізований контрольно-пропускний пункт для перевірки автомобілів на наявність у салоні російського бойовика.

Активісти розблокували виїзд для автомобіля конвою, що доставив підсудних у "справі 2 травня" в Одесі до СІЗО, коли стало відомо, що випущеному з-під варти фігуранту справи пред'явлено нову підозру -  за ознаками ст.129 (погроза вбивства) Кримінального кодексу України - і його взято під варту.

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакаулов і Мефьодов, перебувають у СІЗО. На попередніх засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-