У Меркель знову заговорили про можливе пом'якшення санкцій щодо Росії

У Меркель знову заговорили про можливе пом'якшення санкцій щодо Росії

Укрінформ
Уряд ФРН припускає поступове ослаблення санкцій проти Росії у майбутньому, однак поки що вони мають залишатися.

Про це заявив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер у п'ятницю на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"На нашу думку, треба й надалі чинити тиск, але одночасно разом з інструментом санкцій поводитися розумно", - заявив Шефер, додавши, що до моменту ухвалення рішення в червні або липні "ще достатньо часу".

Він сказав, що постановка питання «все або нічого» не наближає до мети, а «при істотному прогресі можливе поступове зменшення інструментарію» санкцій. Нині це є темою дебатів, що розпочинаються у Європі.

Дипломат повторив часто вживану на Заході фразу про те, що санкції не є самоціллю, а мають слугувати стимулом для досягнення потрібних політичних цілей. Він наголосив, що «було необхідно вдатися до політичного й економічного тиску із тим, щоб запобігти загрозі відкритої війни на сході України і взагалі уможливити досягнення 12 лютого 2015 року Мінських домовленостей».

Водночас Шефер назвав незадовільним виконання Мінських домовленостей, неможливість поки що просунутися за всіма 13 їх пунктами. Москві і Києву насилу вдається дотримуватися "дорожньої карти" Мінська - з різних політичних мотивів, але  частенько за одними й тими самими вимогами, сказав представник МЗС.

Проте він назвав і «великі кроки», зроблені за цей час. Зокрема, як вважають у Берліні, немає більше загрози відкритого воєнного конфлікту; перемир'я, хоча й порушується подекуди, все ж загалом дотримується протягом кількох місяців; кількість жертв також менша, ніж у пікові періоди протистояння.

Водночас міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр у п'ятницю в інтерв'ю німецькому журналу Spiegel заявив: «Якщо ми побачимо прогрес в реалізації Мінських домовленостей, то говоритимемо і про пом'якшення санкцій».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-