Лутковська просить повернути в Україну делегацію ООН

Лутковська просить повернути в Україну делегацію ООН

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря та уповноважений парламенту України з прав людини Валерія Лутковська стурбовані повідомленням Підкомітету ООН щодо дочасного припинення їхнього моніторингового візиту до України.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Звертаємось до Міністерства юстиції України належним чином забезпечувати візити Підкомітету та запросити представників Підкомітету ООН з питань попередження катувань здійснити позаплановий візит в Україну з метою належного виконання міжнародних зобов'язань нашої держави найближчим часом", - зазначають у Лутковської.

Омбудсмен заявляє про неприпустимість дій СБУ, що заблокувала роботу делегації ООН в Україні.

"Нагадуємо, що у 2006 році Україною ратифіковано Факультативний протокол до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, відповідно до статті 12 якого держава-учасниця зобов'язується надавати Підкомітету безперешкодний доступ до місць утримання під вартою", - наголошується в заяві.

Як відомо, Моніторингова місія ООН з прав людини, яка з березня 2014 року перебувала в Україні, у своїх звітах неодноразово повідомляла про надходження інформації щодо неналежного поводження в місцях несвободи, зокрема, тих, які підпорядковані Службі безпеки України.

Підкомітет ООН з попередження катувань призупинив свій візит до України, отримавши від СБУ відмову на відвідування деяких закладів обмеження волі у різних регіонах країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-