Повернення Савченко: перші кроки на рідній землі

Повернення Савченко: перші кроки на рідній землі

Укрінформ
Інформація про дату і час повернення Савченко в Україну трималась в секреті до останнього. 

Журналісти почали збиратися в аеропорту за півтори години до прибуття президентського борту з Ростова-на-Дону. Найкмітливіші одразу зайняли місця біля паркану. А фотокореспонденти навіть лавки з пасажирського залу притягнули . Обслуга аеропорту намагалася завадити натхненним операторам і фотографам: «Що ви робите, не сходьте з розуму, поставте лавки на місце». -  «Ви що смієтесь? Зараз головна подія в Україні має відбутися, а ви нам хочете завадити це побачити?», - реагували вони.

Дехто стояв під парканом на візках для перевезення багажу, хтось підкотив смітник, а один кремезний чоловік, обвішаний об’єктивами, навіть додумався залізти на ліхтарний стовп діаметром в 15 сантиметрів і висів на ньому наче панда на дереві. Що тільки не вигадували колеги, аби мати змогу спостерігати за всім, що відбувається на злітній смузі. Усі чекали, що літак із Савченко прибуде до терміналу «В», де приймають VIP-персон.

Невдовзі на злітну смугу проїхав кортеж з 5 машин. Дехто з журналістів одразу почав повідомляти в свої редакції, мовляв, Надію прибув зустрічати Президент. Офіційної інформації щодо цього не було. І взагалі в аеропорту був справжній інформаційний голод щодо того, коли саме прибуде літак, хто зустрічатиме Савченко з керівництва держави і чи планується її підхід до преси. Ніхто нічого не організовував, а тим паче не повідомляв. Лише згодом представник управління державної охорони у приватній бесіді повідомив, що літак має приземлитися о 14:45 за київським часом і Петра Порошенка на цьому святі не буде.

Пізніше до зали офіційних делегацій прибули мати Надії  - Марія Іванівна і сестра Віра, а також нардепи від «Батьківщини» на чолі з Тимошенко, ветерани АТО, волонтери та прості небайдужі українці.

Хтось із колег помітив, що родину Савченко посадили в машину і повезли на злітну смугу. 

А тим часом з Інтернету почали надходити новини, що Путін помилував Савченко, що український літак із нею на борту вже сів у «Борисполі». Оператори і журналісти бігали від одного виходу до іншого в пошуках якихось інформаторів. Серед журналістів вже почалися розмови про те, що літак сів в іншому аеропорту. Знімальна група одного із телеканалів побігла до одного із виходів із терміналу. Спрацював стадний інстинкт  - усі як один полишали свої «нагріті» місця біля паркану і стрімголов подалися за колегами... Але через лічені хвилини всі повернулися на свої позиції. І знову нервові хвилини очікування. Ніхто не міг до кінця повірити, що це відбувається насправді. Що Надія нарешті вільна. Час від часу було відчуття, наче вся ця операція з її поверненням в Україну відбувається наче уві сні. 

Під час очікування в аеропорту не було відчуття якоїсь необмеженої радості, скоріше, десь в глибині душі була тривога.

Над аеропортом скупчилися грозові хмари. Час від часу у небі лунав грім - і від цього тривога лише посилювалася.

Хвилини набридлого інформаційного вакууму порушила своєю появою перший віце-спікер Ірина Геращенко. Вона була першою, хто вийшов до журналістів із тих, хто долучився до процесу повернення Савченко в Україну. Геращенко спокійно (наскільки це було в ту мить можливо) попросила не вмикати камери, і повідомила, що спочатку зробить маленький коментар, а тільки потім відповість на питання журналістів.

І ось нарешті Геращенко повідомляє журналістам про благополучне повернення Савченко на Батьківщину з російського полону. 

«Дорогі колеги, дозвольте всім вам подякувати за той великий внесок, який зробила преса задля звільнення Надії Савченко. Завдяки, в тому числі і вашій увазі, сьогодні вдалося здійснити нарешті операцію зі звільнення Надії Савченко», - повідомила вона.

Геращенко також зазначила, що ця операція готувалась «кілька останніх місяців, кілька останніх тижнів». Вона наголосила, що українська сторона дуже переживала, щоб все не зірвалося в останній момент. І саме цим вона пояснила той режим секретності, в якому українська влада тримала повернення Савченко в Україну.

Водночас, Геращенко повідомила, що звільнення Савченко – це лише перший крок зі звільнення всіх інших політв’язнів, які сьогодні утримуються на території Росії. За її словами, очікується, що до кінця травня будуть позитивні новини про ще двох українських політв’язнів, які утримуються у російських в’язницях, але не назвала їх прізвищ.

Не встигла Геращенко закінчити свій виступ,  як із іншого виходу з аеропорту з’явилась Надія Савченко. Журналісти 

Ось вона – наша українська Надія. Вдягнута у футболку з українським тризубом, безстрашна, горда і завзята, вона йшла назустріч нам босоніж.

Промова була дуже емоційною - вона подякувала всім, хто боровся за її звільнення з російського полону і «за кожного, хто буде на волі».

«Якби люди не говорили, то політики мовчали б вічно. Тому дякую всім людям. Дякую всім, хто бажав мені добра, тому що завдяки вам я вижила. Хочу сказати дякую всім тим, хто бажав мені зла, тому що на зло вам я вижила. І хочу сказати дякую, хто був байдужим – дякую за те, що не мішали. Дякую всім», - заявила вона.

Надія також попросила вибачення у матерів, чиї сини не повернулися живими з АТО, і заявила, що вона завжди готова покласти своє життя на полі бою за Україну.

Після заяви для преси Савченко відправилась до машини в супроводі прес-секретаря Президента України Святослава Цеголка. Машина із Надею та її сестрою Вірою рушила, але через кілька десятків метрів зупинилась. Надя вийшла , щоб забрати матір, яку запитаннями затримували журналісти. Ось вся сім’я Савченко у зборі, але Надії хтось каже, що з нею хоче поговорити Тимошенко - і Савченко знову виходить з машини і в супроводі камер та фотоапаратів впевненим кроком іде на зустріч з лідером партії, членом якої вона є.

Розмова тривала кілька хвилин. Тимошенко подякувала Савченко за її повернення і сказала, що вся команда «Батьківщини» чекає її на робочому місці.

Під завісу національного свята, яке називається поверненням в Україну Надії, Тимошенко заявила журналістам про початок нового відліку в українській політиці.

"Я вважаю, що це практично новий відлік української політики, це народження сильного лідера нашої нації. І всім ,чим ми зможемо, наша команда, ми будемо їй допомагати, щоб вона якомога швидше увійшла в політику і взялася за справу", - сказала вона.

Водночас, Тимошенко повідомила, що найближчими днями вона зустрінеться з Савченко і спланує «нашу спільну роботу». При цьому лідер «Батьківщини» зазначила, що «Савченко варта всіх найвищих посад в нашій державі».

Що ж хочеться сподіватись, що Савченко не стане піар-фігурою в руках Тимошенко, а буде самостійним політиком, який служитиме народу.

Боротьба для Надії не завершилася, що, власне, вона і сама визнає. Попереду її чекають нові, не менш серйозні, виклики,  ніж ті, через які їй довелося пройти.

Віталій Сич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-