Першочергові завдання для Луценка - думки експертів

Першочергові завдання для Луценка - думки експертів

Аналітика
Укрінформ
Провалив чи ні новий генпрокурор свої головні "іспити" й завдання

Десять днів тому Президент представив Юрія Луценка колективу Генпрокуратури. Упродовж першого тижня на посаді Луценко розбирався зі справами, а наприкінці - провів екскурсію для журналістів Лук`янінським слідчим ізолятором, у якому за режиму Януковича провів два роки свого життя. Опісля запросив до свого кабінету, де продемонстрував коробки з кримінальними справами і сказав, що дав підлеглим 100 днів, щоб продемонструвати результат. 

«Я міг би отримати купу лайків, якби звільнив зараз усіх, до кого досить зауважень. Але це не буде професійний крок. Тому що заміна керівника слідства - це 2-3 місяці втраченого часу, поки нова людина увійде в курс тисяч томів кримінальних проваджень. А суспільство справедливо вимагає дати результат ще на позавчора», - пояснив він своє рішення. Цими словами Луценко викликав шквал критики на свою адресу. Наприклад, нардеп Сергій Лещенко навіть написав у Facebook, що свій головний іспит новий Генпрокурор уже провалив.

Укрінформ вирішив зібрати думки експертів стосовно того, які, на їхній погляд, першочергові завдання стоять перед новим очільником ГПУ впродовж перших днів на посаді.

Тетяна Козаченко, директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції

- Перше - має пройти перевірка на предмет виконання закону «Про очищення влади». Треба, щоб у цій частині прокуратура вже закрила всі питання.

Друге. Має відбутися зняття депутатської недоторканності з підозрюваних у кримінальних справах, які відомі всій країні. Я особисто дуже чекаю, коли буде завершене розслідування кримінальної справи по «вишках Бойка». Для мене це показник. 

Принциповими є  доведення до логічного завершення кримінальних справ, якими займається Управлінння спецрозслідувань Сергія Горбатюка. Я знаю, що він подавав службові Генпрокурору щодо отримання матеріального забезпечення, необхідного для розслідування. У слідства є кілька терабайтів відео, і потрібно порівнювати обличчя, співставляти людей, щоб закріплювати докази у кримінальних провадженнях.  Для цього всього необхідне спеціальне технічне забезпечення, якого вони не мають, а відтак - не можуть далі просуватися в розслідуваннях. 

Я знаю, що чинні судді Конституційного Суду вже дали відповіді у рамках кримінального провадження про узурпацію влади Януковичем. Встановлено, що вони винесли завідомо неправосудне рішення у приватних інтересах екс-президента, надавши йому необмежені повноваження. Це кримінальне провадження має бути завершене, бо ці судді і далі продовжують вирішувати долю нормативних актів України.

Я хочу сказати про один позитивний сигнал. У перші дні після призначення до нас звернувся Генеральний прокурор і попросив надати звіт, у якому ми можемо пояснити всі наші зауваження по люстрації в органах прокуратури. Сьогодні підготуємо документи і надамо Генпрокуратурі.  А після того, як вони відреагують, я зможу остаточно сказати, яким чином проводиться робота.

Віталій Шабунін, керівник Центру протидії корупції:

- Я вважаю, що новий генпрокурор уже провалив головні завдання. Він не позвільняв своїх заступників. Якщо вони два з половиною роки «вбивали» справи стосовно оточення Януковича, який сенс давати їм ще час? Що зміниться? Наприклад, Столярчук особисто був процесуальним керівником у кримінальному провадженні стосовно Юрія Іванющенка. Справу через суд закрили через бездіяльність, бо прокурори навіть не з`явилися на суд. Севрук був людиною, яка вбивала реформу прокуратури... Це чіткий сигнал цій системі, що ніхто не покараний і можна робити все по-старому. Юрій Віталійович прийшов зберегти систему, а не змінити її. Тепер для мене це очевидно. 

Я не хочу говорити про серйозні зміни, якщо не робляться елементарні речі. Наприклад, підписати подання до парламенту про зняття депутатської недоторканності з Юрія Бойка. Все вже готово і треба просто поставити підпис під цим поданням. Але, напевне, зробити реформи набагато легше, ніж зробити подання до Верховної Ради про зняття цієї недоторканності.  

Йосип Зісельс, член спостережної ради Української Гельсінської спілки з прав людини: 

- Я брав участь у виборі директора Антикорупційного бюро, і це було жахливо. Рівень людей, які приходили на співбесіди, був дуже низьким. Це проблема всієї прокуратури. У нас органи впродовж десятиріч збирали людей, які пристосовувалися до потреб влади. Система використовувалася як репресивна машина. Тому вважаю, що основне завдання генпрокурора - це очищення рядів прокуратури. Є анекдот: "Чи може син обласного прокурора стати генеральним? Звичайно, що ні, бо в генерального є свій син". Тобто, у них кастова система, яка не допускає до себе людей сторонніх. 

Не можна боротися з корупцією, тільки обмежуючи можливості корупції, треба боротися, міняючи людей і залучаючи фахівців з кращими людськими якостями. 

Вважаю, що потрібно знаходити фахівців в інших областях права і робити з них прокурорів, бо людина з досвідом вже нівельована системою, вона має негативні риси... Треба міняти кадри системно, мудро, поступово, але не відкладаючи на роки.

Алла Шершень, Київ
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-