Інтернет-

Інтернет-"поліграф" для політиків тепер є і в Україні

Укрінформ
В Україні почав працювати аналітичний портал Factcheck.com.uа, завдяки якому кожен охочий зможе перевірити публічні заяви українських політиків на достовірність.

Про це поінформував у понеділок на прес-конференції керівник платформи Factcheck.com.uа і громадський діяч Ігор Корховий, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей проект є трендовим і працює більш як у 30 країнах світу. Він націлений на моніторинг політичної риторики і перевірку на достовірність заяв політиків", - сказав Корховий.

За його словами, всі матеріали стосовно достовірності та правдивості заяв і висловлювань політиків будуть розміщуватись на порталі у вигляді чітко структурованих журналістських статей. "Кожна стаття матиме таку структуру: висловлювання політика, вердикт щодо правдивості цього висловлювання і доказова база", - зазначив Корховий.

Він повідомив, що на основі зібраних матеріалів на порталі також формуватимуться відповідні рейтинги політиків за наявністю неправдивих і правдивих даних у їх риториці.

Цільовою аудиторією проекту, за його словами, є політики, виборці і журналісти. Однак, вважає Корховський, найважливішим цей проект має стати для виборців, оскільки політична культура значної частини громадян України досить низька. "Ми подаватимемо на порталі аналітику для виборців у досить спрощеному варіанті, щоб пересічний громадянин прочитав її і зрозумів, де політик зманіпулював громадською думкою, а де сказав правду", - зазначив громадський діяч.

Засновник платформи Factcheck.com.uа Яна Ібрагімова зауважила, що цей проект має стати дієвим інструментом у боротьбі з політичними маніпуляціями, з недостовірністю фактів, які подають політики, і в цілому з викривленням інформаційної діяльності. Крім цього, його завдання - підвищення політичної грамотності населення, створення політичної культури і викоренення популізму як такого. Всі ресурси порталу будуть відкритими для використання журналістами і експертами, зазначила Ібрагімова.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-