Порошенко: В українських науковців має бути власний

Порошенко: В українських науковців має бути власний "нобель"

Укрінформ
Присудження Державної премії в галузі науки і техніки має відбуватися за аналогією з Нобелівською.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час вручення провідним науковцям державних нагород і премій за найбільші досягнення в галузі науки і техніки за 2015 рік напередодні Дня науки, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Присудження Державної премії України в галузі науки і техніки має відбуватися за аналогією Нобелівської премії і бути подією, яку очікуватиме уся наукова спільнота, медіа та громадськість", - сказав він.

Президент повідомив, що сьогодні підписав указ, яким затверджується нова редакція Положення про Держпремію в галузі науки і техніки та зміни до Положення про Комітет з Державних премій в галузі науки і техніки. Зокрема, скорочується число премій та кількість їх співавторів, що забезпечуватиме більш ретельний відбір, підвищує конкуренцію та, відповідно - якість цих робіт. Щорічно присуджуватиметься до п'ятнадцяти Державних премій, у тому числі до чотирьох - за роботи, які становлять державну таємницю.

"Високе звання вченого забезпечує не кількість дисертацій та монографій, запорукою поваги з боку колег та громадськості є високі результати досліджень, беззаперечне дотримання принципів наукової етики, мають бути забезпечені бездоганна чесність і прозорість на всіх стадіях наукового дослідження", - підкреслив Президент.

Порошенко подякував українським науковцям, які досягли високих результатів у забезпеченні обороноспроможності України. Зокрема, за 2015 рік державну премію отримав авторський колектив ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.Морозова" за розробку і впровадження бойової машини БТР-4Е, яка суттєво перевершує зарубіжні аналоги за комплексом технічних показників. Державну премію також отримав колектив виробників державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.Янгеля", який створив унікальний не лише для України, а й для світової практики випробувальний комплекс, що забезпечує замкнений цикл розробки та виробництва ракетно-космічної техніки і значно підвищує надійність її функціонування та дозволяє зменшити кількість льотних випробувань виробів.

Фото: прес-служба Президента України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-