Джемілєв переконував Канаду посилити санкції проти РФ

Джемілєв переконував Канаду посилити санкції проти РФ

Укрінформ
Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв намагався переконати Канаду посилити санкції проти Росії та взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.

Про це сам Джемілєв розповів кореспондентові Укрінформу після закінчення свого візиту до Оттави.

«Ми говорили про необхідність створення платформи для обговорення деокупації Криму. <...> Така платформа могла б включати підписантів Будапештського меморандуму, але за участю інших країн. Бажано, щоб Канада теж приєдналася разом з Чорноморськими країнами», - повідомив Джемілєв.

Окрім цього, він звертався до канадських законодавців з проханням регулярно проводити слухання, стосовно ситуації в окупованому Криму та допомогти облаштувати вимушених переселенців. «Ми не зацікавлені у тому, щоб наші співвітчизники виїжджали за межі України, але хотіли б облаштувати і забезпечити їх житлом на кордоні з окупованим Кримом, щоб після деокупації їм було легше повертатися на батьківщину», - сказав лідер кримськотатарського народу.

Джемілєв також попросив про організацію освітніх програм у вищих навчальних закладах Канади для кримськотатарської молоді. «Ми зацікавлені у тому, щоб наші студенти навчалися у багатьох країнах. Це зміцнює зв'язки з іншими державами, дає можливість вивчати мову, культуру цієї країни, словом, пішло б на користь нашому народу», - відзначив він.

Також під час зустрічей Джемілєв піднімав тему інформаційних проектів для кримських татар, які вимушено залишилися мешкати під російською владою в Криму.

Окремо з керівництвом Канади обговорювалося питання можливого розширення санкцій проти Росії. «Ми звертаємося не лише до Канади, а до всіх країн, що послабляти санкції проти країни-агресора ні в якому разі не можна, навпаки, у міру можливостей їх необхідно посилювати», - підкреслив Уповноважений Президента.

На його переконання, лише потужні міжнародні санкції дозволять повернути Росію на шлях виконання норм права і змусити покинути Крим. «Наша єдина надія на деокупацію - це посилення санкцій, які приведуть економіку Росії до такого стану, що Москва буде вимушена зважати на міжнародне право, відмовитися від своєї бандитської, загарбницької політики і звільнити Крим», - підсумував Джемілєв.

Додамо, що Мустафа Джемілєв зустрівся з прем'єр-міністром Джастіном Трюдо, міністром закордонних справ Стефаном Діоном, міністром громадянства, іміграції та біженців Джоном Маккалумом, членами парламентських комітетів з питань закордонних справ і корінних народів, поспілкувався з українською діаспорою, а також взяв участь у пам'ятній церемонії, приуроченій до річниці депортації кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-