Петренко натякнув, хто гальмує повернення вкрадених Януковичем коштів

Петренко натякнув, хто гальмує повернення вкрадених Януковичем коштів

Укрінформ
Через бездіяльність ГПУ впродовж двох років у розслідуванні низки кримінальних справ, які стосуються Януковича і його оточення, вкрадені ними кошти досі не в держбюджеті.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко під час прес-конференції у Кабміні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Лише в Україні українським урядом 1,5 року тому було заблоковано 1,5 млрд доларів. Це ті кошти, які можна направити на оборону країни, на підтримку нашої армії, на збільшення соціальних стандартів для пенсіонерів і малозабезпечених. І фактично через бездіяльність у розслідуванні справ ці кошти досі не знаходяться в бюджеті", - сказав Петренко.

Так, за його словами, протягом двох років органи прокуратури здійснюють розслідування низки кримінальних справ, які стосуються Януковича і його оточення. За підрахунками міжнародних громадських організацій, з українського бюджету було виведено через міжнародні схеми понад 20 млрд доларів. "Дірка" у бюджеті 2014 року складала близько 300 млрд грн.

"Це ті кошти, які фактично були вкрадені попередньою владою. Протягом цих років Міністерство юстиції спільно з нашими колегами народними депутатами створили низку механізмів для проведення розслідування справ. Це і заочне кримінальне провадження, це і спецконфіскація. Але, на жаль, прокуратура, яка не була оновлена через відповідну реформу, ці справи наразі не довела до кінця", - зауважив він.

При цьому, міністр висловив сподівання, що новий генпрокурор таки доведе ці справи до кінця, і запевнив, що Мін'юст є абсолютним союзником керівництва ГПУ.

"Сьогодні, коли ми маємо нового генерального прокурора, я з оптимізмом ставлюся до того, що справи, які є принциповими для України та українського народу, а це питання засудження Януковича та його оточення, а також повернення мільярдів коштів, які були вкладені у простих українців, будуть завершені і доведені до кінця... Ми не маємо функцій слідства, але всі зусилля і професійні здібності докладемо для того, аби допомогти керівництву генеральної прокуратури реалізувати законодавчі ініціативи і повернути українському бюджету для початку 1,5 млрд доларів, які є в Україні. А потім через рішення українських судів, які будуть легалізовані в інших країнах, де заблоковані активи, - й інші кошти, які були вкрадені оточенням Януковича", - наголосив Петренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-