США та п'ять країн Європи зробили заяву щодо агресії РФ

США та п'ять країн Європи зробили заяву щодо агресії РФ

Укрінформ
Сполучені Штати і п'ять країн Північної Європи - Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія і Швеція - оприлюднили спільну заяву за результатами зустрічі найвищого рівня у Вашингтоні, у якій вказали свою спільну позицію щодо небезпеки агресії Росії в Європі.

Текст заяви поширив у п'ятницю Державний департамент США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати і країни Північної Європи поділяють тверде переконання в тому, що не може бути жодних компромісів з приводу порядку міжнародної безпеки та її основоположних принципів. Незаконна окупація та спроба анексії РФ Криму, яку ми не приймаємо, її агресія на Донбасі та її спроби дестабілізувати Україну несумісні з міжнародним правом та порушують встановлений європейський порядок безпеки", - наголосили лідери держав.

При цьому США і країни Північної Європи підтвердили свою підтримку суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У документі також підкреслюється, що санкції проти Росії за її дії на сході України "не можуть бути скасовані, поки РФ повністю не реалізує свої зобов'язання за Мінськими угодами". Поки Росія не поверне Україні Крим, санкції, пов'язані з цим питанням, також залишатимуться чинними.

Крім того, лідери країн висловили "стурбованість у зв'язку зі зростаючою військовою присутністю Росії в регіоні Балтійського моря, її ядерним позерством, неоголошеними навчаннями, а також провокаційними діями російської авіації і військово-морських суден". У цьому зв'язку країни закликали РФ забезпечити відповідність її маневрів і навчань її зобов'язанням щодо безпеки і стабільності.

Водночас, у документі наголошується, що на Заході очікують від українського керівництва подвоєння зусиль щодо "прийняття та імплементації ефективних реформ". При цьому зазначається, що США і країни Північної Європи продовжуватимуть активно сприяти Україні в цих зусиллях та підтримують формат Східного партнерства ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-