Децентралізація перейшла у з’ясовування стосунків - виконавчий директор Асоціації міст

Децентралізація перейшла у з’ясовування стосунків - виконавчий директор Асоціації міст

Укрінформ
Процес децентралізації в Україні наразі перейшов у площину з’ясовування стосунків.

Про це заявив виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик в інтерв’ю газеті "Урядовий кур’єр".

"На жаль, процес перейшов у площину з'ясовування стосунків. Виявляється, торішня злагоджена робота не годиться. "Хтось" вкидає ідею - шукати нові форми. Це класичний приклад того, як завалити справу. Потрібно кілька альтернатив, справу перевести від конкретної роботи в русло дискусії, під час якої пересваритися - і мети досягнуто: вже ніхто нікуди не йде. За такою схемою можна поламати і всі інші ініціативи Гройсмана. Адже реформи, можливо, варто готувати довго, але проводити їх слід на одному подиху", - сказав Пітцик.

Він нагадав, що торік за кілька місяців спільними зусиллями державної влади, місцевого самоврядування і громадянського суспільства вдалося сформувати приблизно 200 спроможних громад. "В АМУ, яка була одним з ініціаторів цього процесу, навіть почали думати, що з децентралізацією вдасться проскочити повз п'яту колону. Але ми передчасно раділи, бо вже з вересня було запущено механізм протидії", - зауважив виконавчий директор АМУ.

Він пояснив, що не всі об'єднані громади пустили на вибори, а там, де вони відбулися, ті, що пройшли їх, наштовхнулися на проблеми з реєстрацією, бюджетом, адміністративними послугами, а також з передачею земель за межами населених пунктів у їхнє користування, а потім навіть "проплачені ходаки" пішли по селах агітувати проти об'єднання, що триває й досі.

"Підготовку до цієї реформи ми почали ще в 1996 році напередодні ухвалення чинної Конституції України. Тож часу на розмови було досить. А зараз варто припинити дискутувати, а під керівництвом Прем'єр-міністра всією громадою, незалежно від посад і регалій, допомогти своїй країні позбутися ще одного рудименту - радянської системи управління. З огляду на те, що у нас реформування не завершено, ризики інтегрування України у великоросійський Союз нікуди не зникли. Ми повинні про це пам'ятати і відповідно діяти", - наголосив Пітцик.

Зображення decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-