Тимошенко про прокурорський закон: Не можна під прізвища

Тимошенко про прокурорський закон: Не можна під прізвища "підганяти" правила

Укрінформ
Фракція "Батьківщина" одностайно проголосувала проти законопроекту, яким дозволяється призначати Генеральним прокурором людину без юридичної освіти та вносяться зміни до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України.

Як заявила під час розгляду відповідного законопроекту лідер фракції Юлія Тимошенко, це є порушенням міжнародних документів та прав українців, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"Сьогодні не про закон йде мова. Відбувається руйнація засад управління державою Україна, оскільки держава вже не спирається ні на Конституцію, ні на закон, ні на процедури. Якщо країна не спирається на закон та Конституцію, то наступає хаос, безлад і некерованість країною! Крім того, фундаментально порушуються права людей і мені дивно, що робиться це більш брутально, більш руйнівно, ніж робив це режим Януковича!..", – заявила політик.

Тимошенко наголосила, що "не можна під прізвища і під особи формувати правила і порядки".

За її словами, "зняття вимоги до генерального прокурора щодо обов’язковості правової освіти порушує ключові документи ООН і Ради Європи".

"Що ви робите з країною? І більше того, не тільки до генерального прокурора, а ще й до прокурорів знімаються вимоги професійності. Призначайте чесних людей, а не непрофесійних та безпорадних! Ви сьогодні кидаєте країну у вир хаосу!", – сказала лідер "Батьківщини".

Вона також зауважила, що запропоновані норми руйнують права людини, оскільки "практично кожна позиція закону суперечить правам людини, які передбачені Конституцією".

"Головне – це заочне судочинство! Заочне судочинство буде застосовано за 32 статтями Кримінального кодексу, включаючи 191 статтю, куди може підпасти будь хто! Це створюється такий механізм репресій в країні, коли людина не буде мати права на захист в суді. Що ви робите? ", – запитала Тимошенко.

Голова фракції також зазначила, що "доцільність не є тим аспектом і фактором, яким треба керуватися при управлінні країною".

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні 258 голосами народні депутати ухвалили закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України".

Одним із нововведень цього закону є зміна кваліфікаційних вимог до кандидатури на посаду генерального прокурора. Так, відтепер цю посаду може обійняти людина, яка має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років.

Закон також визначає, що тимчасово, до 15 квітня 2017 року, призначення прокурора на низку адміністративних посад, у тому числі й на посади заступників генпрокурора, здійснюватиметься главою ГПУ.

Крім того, ухвалені зміни передбачають, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 3 років, а прокурором ГПУ - громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Іншими нововведеннями закону є створення у структурі Генеральної прокуратури Генеральної інспекції та уточнення особливостей спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень, необхідні для проведення заочного засудження осіб, які знаходяться за межами України чи на території тимчасово окупованих територій.

Документ також урегульовує законодавчу колізію й відтерміновує на 2 роки передачу справ, розслідування по яких триває, з ГПУ до Державного бюро розслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-