Зміни до закону про ГПУ запустять повноцінну реформу - нардеп

Зміни до закону про ГПУ запустять повноцінну реформу - нардеп

Укрінформ
Автор ухваленого сьогодні Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України", народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Віктор Король вважає, що реалізація цього закону дозволить повноцінно провести реформу органів прокуратури.

Про це він заявив, виступаючи з парламентського місця під час обговорення законопроекту, повідомляє прес-служба БПП "Солідарність".

Зокрема, Король розповів, що законопроектом вносяться зміни до перехідних та прикінцевих положень Кримінального процесуального кодексу України, окремих норм законів України «Про прокуратуру» та «Про Державне бюро розслідувань» у частині врегулювання порядку виконання функції досудового розслідування органами прокуратури в кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань, які до початку діяльності Бюро перебувають на стадії досудового слідства в органах прокуратури.

«Вирішується колізія у питанні підслідності досудових розслідувань, що виникли у зв’язку з набранням чинності законодавства про прокуратуру та Державного бюро розслідувань, а також усуваються процесуальні перешкоди щодо здійснення спеціального досудового розслідування, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини та міжнародних стандартів щодо цих процедур», – сказав Король.

Він зазначив, що цими змінами до Закону України «Про прокуратуру» встановлюються нові кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посади прокурора регіональних прокуратур, прокурора Генеральної прокуратури України та посаду генерального прокурора України, а також встановлюються тимчасові (до 15 квітня 2017 року) особливості призначення прокурора на адміністративну посаду.

«Також, у зв’язку з відсутністю органів прокурорського самоврядування, що унеможливлює належну реалізацію положень Закону України «Про прокуратуру» щодо відбору кандидатів та призначення їх на посади прокурорів, законопроектом пропонується встановити новий строк набрання чинності відповідними нормами Закону», – підкреслив депутат.

Король також додав, що реалізація цього закону дозволить повноцінно провести реформу органів прокуратури, розширить можливості доступу на посади на конкурсній основі нових, не пов’язаних із «старою» системою, прокурорів, які мають відповідну професійну кваліфікацію та відповідають вимогам антикорупційного законодавства України.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в четвер Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які дозволяють кандидату на посаду генерального прокурора не мати юридичної освіти.

За відповідний проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України» (№ 4645) проголосувало 258 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-