Клімкін розповів, які пропозиції Україна привезла у Берлін

Клімкін розповів, які пропозиції Україна привезла у Берлін

Укрінформ
Україна на «нормандській» зустрічі у Берліні внесла пропозиції щодо організації роботи спостерігачів на Донбасі, а також зі здійснення моніторингу кордону.

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін після зустрічі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у ФРН.

«У ході зустрічі заступників глав дипломатичних відомств сторін разом з керівниками всіх чотирьох робочих груп СММ ОБСЄ, що відбулася напередодні у Берліні, українська сторона подала дуже детальні пропозиції, включаючи координати, зони розведення, створення зон безпеки, яким чином просуватися далі в питанні розмінування, як все-таки змусити Росію і бойовиків, які підтримуються нею, надати доступ місії ОБСЄ, щоб усе-таки контролювати ситуацію», - поінформував Клімкін.

Міністр нагадав, що ключовим питанням залишається моніторинг кордону. Київ запропонував триступеневий план, який містить організацію ряду баз для СММ, з яких можна буде контролювати кордон, забезпечення відповідного устаткування для контролю точок ризику, у тому числі залізничних і автомобільних доріг, а також розміщення представників ОБСЄ на пунктах пропуску з нашого боку.

«Ми у співпраці з ОБСЄ вважаємо, що це має працювати досить ефективно для того, щоб перебити постійний трафік регулярних військ, найманців, військової техніки, боєприпасів, який іде з території Росії», - сказав Клімкін.

Він наголосив, що без цього говорити про подальший політичний процес, включаючи підготовку виборів, «абсолютно неможливо».

Сторони домовилися про те, що СММ на основі своїх і українських пропозицій опрацює можливість подальшої роботи. «Я дуже сподіваюся, що нам вдасться досягти прогресу, якого поки що не спостерігається, в доступі місії на Донбасі і, головне, для моніторингу кордону», - сказав керівник українського дипломатичного відомства.

Дванадцяті числом переговори глав МЗС «нормандської четвірки» пройшли в середу в передмісті Берліна. Крім Клімкіна у них узяли участь Франк-Вальтер Штайнмайєр (ФРН), Жан-Марк Еро (Франція) і Сергій Лавров (РФ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-