У Грозному суддя заявив про погрози у процесі Карпюка і Клиха

У Грозному суддя заявив про погрози у процесі Карпюка і Клиха

Укрінформ
У Верховному суді Чечні суддя Вахіт Ісмаїлов заявив про "анонімні погрози", що надходять представникам колегії присяжних засідателів, і вимагає держзахисту для них.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на адвоката Миколи Карпюка Докку Іцлаєва.

"Суддя заявив про погрози, значить, йому надійшла така інформація. Це не могли бути погрози з боку захисту: у нас телефонів присяжних немає, доступу до них (немає - ред.). Значить, це були погрози на користь обвинувачення", - припустив адвокат.

Дебати у справі Карпюка-Клиха, призначені на 4 травня, перенесені на 11 травня, знову перенесено - тепер на 17 травня. Офіційно оголошена причина - хвороба одного з прокурорів.

Раніше другий адвокат Миколи Карпюка Ілля Новіков висловлював припущення, що російська влада затягує процес, оскільки не впевнена в тому, що присяжні винесуть обвинувальний вирок: "Таке відчуття, що він (суддя Вахіт Ісмаїлов - ред.) не впевнений у схваленні присяжних і шукає будь-який спосіб вивести Докку (Іцлаєва - ред.) і Марину (Дубровіну, адвоката Клиха - ред.) із справи. Моя ситуація простіша: я майже не брав участі у засіданнях і не встиг дати йому привід написати подання на мене".

Українців Карпюка і Клиха обвинувачують в участі у воєнних діях проти федеральних сил під час Чеченської війни взимку 1994-1995 року. На думку слідства, їхні дії призвели до загибелі кількох десятків російських військових. Карпюк і Клих всі обвинувачення заперечують. Вони неодноразово заявляли про тортури, яких зазнали під час слідства. Правозахисний рух "Меморіал" визнав українців політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-