Ішингер сказав, чого не вистачає «Мінську»

Ішингер сказав, чого не вистачає «Мінську»

Укрінформ
«Підстьобнути» мінський процес могло б більше залучення Сполучених Штатів і пропозиція нових ініціатив, які допомогли б усім сторонам зберегти обличчя.

Такою думкою в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в ФРН поділився голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер.

«Чого тут не вистачає, так це більш відомої і проактивної участі США. Я вважаю, щоб оживити "Мінськ", ми повинні запросити американців за переговорний стіл. Можливо, не кожен раз, але періодично», - заявив Ішингер.

Крім того, вважає він, «явно не вистачає» стратегічної зустрічі, а не 20-хвилинного візиту ввічливості, між Путіним і Обамою, бо кремлівський шеф хоче зустрічі саме з господарем Білого Дому. Сам Ішингер «на місці Путіна волів би говорити з Обамою, оскільки невідомо, чи буде наступний президент прихильником більш жорсткого курсу щодо Росії, ніж нинішній». Він знаходить непоганою ідею російсько-американської дискусії на вищому рівні, а не тільки на рівні зустрічі Керрі-Лавров ще в цьому році, поки Обама при владі.

Як «практикуючий парламентер», Ішингер, за його словами, усвідомив, що «якщо є проблема, яку ти не можеш вирішити, треба її розширити». У даній ситуації він пропонує пошукати інші теми, які допомогли б усім сторонам зберегти обличчя.

Росії, наприклад, НАТО могло б запропонувати, на його думку, додаткові переговори по ПРО, балістичним ракетам, що представляється Росії дуже великою проблемою, ідеєю воєнної загрози. Можна подумати і про інші сфери, де жодна зі сторін не втратила б обличчя, і при цьому всі постараються знову працювати разом.

Втратою обличчя для ЄС він вважає зняття санкцій. «Я проти зняття санкцій, якщо ми не отримаємо реалізації «Мінська». Я думаю, ми можемо надіслати позитивні сигнали Росії в інших сферах. Але ми не повинні припиняти санкції як частину мінського процесу», - наголошує він.

«Нема хорошої альтернативи ідеї імплементації «Мінська». «Мінськ» - єдина гра, яка у нас є, для того, щоб завершити конфлікт», - зазначає політик. Він переконаний, що не можна відмовитися від цього формату. «Не можна не визнати, що труднощі великі. Але я не думаю, що рух уперед неможливий», - говорить співрозмовник агентства.

Питання в тому, що Росія «може і повинна» зробити певні жести, але водночас і Україна  «при всіх внутрішніх складнощах у  (Верховній) Раді могла б зробити кілька грамотних ходів, щоб показати: це не ми, не українці блокуємо прогрес».

В цілому глава Мюнхенської конференції з безпеки бачить кілька шляхів, як допомогти змусити «Мінськ» рухатися вперед, навіть якщо просування безпосередньо самого процесу йде складно, і ймовірно  просуватиметься мінімальними кроками. Але нам не можна здаватися, - наголошує він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-