Порошенка просять оновити склад ЦВК

Порошенка просять оновити склад ЦВК

Укрінформ
Президента Петра Порошенка закликають оновити склад Центральної виборчої комісії.

Відповідна електронна петиція, зареєстрована на сайті глави держави 25 квітня, зібрала 4 459 підписів з 25 тис. необхідних.

"Провідні громадські та експертні організації України закликають Президента України Петра Порошенка невідкладно зареєструвати у Верховній Раді України подання щодо призначення нових членів Центральної виборчої комісії (ЦВК)", - йдеться у петиції.

Зазначається, що восени 2015 року депутатські фракції та групи парламенту внесли свої пропозиції щодо кандидатур до складу ЦВК. 16 листопада 2015 року Вищий адміністративний суд України визнав протиправною бездіяльність Президента щодо невнесення кандидатур до складу ЦВК, однак рішення суду Президентом виконано так і не було. При цьому, у 12 з 15 членів ЦВК семирічний строк повноважень закінчився ще 1 червня 2014 року, але вони продовжують виконувати свої обов’язки на підставі змін до закону України "Про Центральну виборчу комісію", які було внесено у березні 2014 року з метою забезпечення неперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії.

Для ефективного вирішення питання щодо призначення членів ЦВК автори петиції вимагають здійснити наступні кроки: невідкладно зареєструвати у Верховній Раді подання Президента щодо призначення членів ЦВК; забезпечити обов’язкове врахування під час призначення членів ЦВК пропозицій усіх без виключення депутатських фракцій та груп у ВР, тобто, повинна бути врахована не менше ніж одна пропозиція від кожної депутатської фракції чи групи, що відповідатиме не лише законодавству України, Кодексу належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії, а й нівелюватиме ризики домінування інтересів окремих політичних сил у складі ЦВК.

Автор петиції також пропонує під час підготовки профільним комітетом Верховної Ради передбачених законодавством висновків щодо призначення членів ЦВК, забезпечити відкрите для ЗМІ та неурядових організацій попереднє обговорення запропонованих кандидатур до складу Комісії із забезпеченням присутності відповідних кандидатів під час обговорення.

"Вважаємо, що подальші зволікання з ротацією в складі ЦВК лише засвідчуватимуть правовий нігілізм, пріоритет кулуарних інтересів над загальносуспільними інтересами, ставитимуть під сумнів спроможність вищих органів держави – Президента та Верховної Ради – забезпечити виконання вимог Конституції, дотримання принципів правової визначеності, незалежності органу адміністрування виборів та інших загальноєвропейських принципів адміністрування виборів", - наголошується у петиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-