G7 захистить українську енергетику від тиску Росії

G7 захистить українську енергетику від тиску Росії

Заява
Укрінформ
Країни "Великої сімки" вітають реформи в енергетиці України і обіцяють продовжити підтримку енергетичного сектору країни.

Про це йдеться у прийнятій спільній заяві міністрів енергетики G7, дводенна зустріч яких завершилася в понеділок в японському місті Кітакюсю.

"Ми вітаємо суттєві реформи у сфері енергетичної політики, разом із реформами системи енергетичних тарифів газового сектора, що відбуваються в Україні ", - цитує документ ТАСС.

Зокрема, глави енергетичних відомств G7 високо оцінили готовність української влади представити необхідні умови для створення всебічної енергетично ефективної програми, орієнтованої на газово-тепловий сектор".

Міністри семи країн пообіцяли продовжити підтримку енергетичної безпеки України та інших країн, "які потерпають від перебоїв поставок енергії". "У контексті кризи між Росією і Україною, ми повторюємо, що питання енергетики не повинне використовуватися ні в якості методу політичного примусу, ні в якості загрози енергетичній безпеці. Ми залишаємося прихильними готовність підтримувати Україну та інші країни, що відчувають уразливість в питанні поставок енергії", - йдеться в тексті документа.

Відзначається також, що G7 буде сприяти створенню в таких країнах "стійкої і конкурентоспроможної енергетичної системи". Зокрема, зазначається, що ще з минулого року Японія надає підтримку уряду України у створенні генерального плану енергетичних реформ в країні.

Уряд України 27 квітня прийняв рішення, що з 1 травня в Україні підвищуються тарифи на газ. З цього дня в країні діятиме єдина ринкова ціна на газ для населення, яка складе 6878 гривень ($275) за тисячу кубічних метрів. Таким чином, Київ відмовився від соціальної пільгової ціни на газ, замінивши її ринковою.

Зустріч міністрів енергетики країн "сімки" стала черговим етапом міністерських зустрічей напередодні безпосереднього саміту лідерів G7, який пройде в Японії в кінці травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-