Закон про держслужбу набув чинності

Закон про держслужбу набув чинності

Укрінформ
В Україні 1 травня набув чинності закон «Про державну службу», який дає старт реформі системи державного управління.

У документі визначаються принципи на забезпечення «публічної, професійної, політично неупередженої, ефективної, орієнтованої на громадян державної служби, яка функціонує в інтересах держави і суспільства».

Згідно з законом вступ на посади державної служби віднині відбуватиметься лише на конкурсній основі, що виключає будь-які корупційні механізми при вступі та проходження державної служби.

Водночас встановлюється прозора модель оплати праці, розроблена з урахуванням європейського досвіду.

Крім того, запроваджується компетентнісна модель управління, оцінювання результатів роботи державних службовців, підвищуються кваліфікаційні вимоги.

Законом запроваджується посада секретаря міністерства. Це буде державний службовець вищої категорії, який здійснюватиме управління кадрами, управління міністерством і допомагатиме міністру в його роботі.

Встановлюється, що державна служба припиняється у разі досягнення держслужбовцем віку 60 років, якщо інше не передбачено законом.

Дія закону поширюється на державних службовців, зокрема, секретаріату Кабінету Міністрів; міністерств та інших центральних органів виконавчої влади; місцевих державних адміністрацій; органів прокуратури; органів військового управління; закордонних дипломатичних установ України.

Водночас вона не поширюється на Президента, главу його Адміністрації та заступників, членів Кабінету Міністрів, перших заступників і заступників міністрів, народних депутатів і депутатів місцевих рад.

Ухвалення закону про держслужбу передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-