Володимир Омелян, міністр інфраструктури України
Моє завдання – відігнати від яблуні свиней
29.04.2016 17:26

Безумовно, люди, які так мене називали, все таки в мене вірять, що покладає на мене ще більшу відповідальність. Я хочу довести, що зміни можливі, що реформи - це не щось абстрактне, що тягнеться безкінечно. Я сподіваюсь, що мені вдасться показати абсолютно відчутний результат.

- Які завдання ви собі поставили після призначення, свої KPIs, як зараз модно говорити? Можете назвати три пункти, які за цей рік мають бути зроблені?

- Скажімо так, горизонт планування у мене і в команди - два роки. За цей час нам необхідно створити залізничну і морську адміністрації, про це багато говорили, але цих органів досі створено не було.

Нам, безумовно, треба прийняти відповідні закони, які регламентують цілі галузі - це залізниця, внутрішні водні шляхи, автомобільний транспорт і ліцензування перевізників.

- Відверто кажучи, якщо ми говоримо про команду високого рівня, тобто заступників, то тут питання зарплати не є основною мотивацією. Треба казати відверто: люди, які хочуть кар'єрного зростання, готові на якийсь період часу не думати про гроші.

 З іншого боку, це неправильний підхід, оскільки зарплата держслужбовців має бути ринковою. Певні рухи в цьому напрямку Уряд уже робить завдяки новому закону про держслужбу, який набуває чинності 1 травня. Ми матимемо чимало новацій стосовно державного апарату, зокрема, створення нарешті фонду, з якого будуть оплачуватися так звані підвищені заробітні плати для чиновників. Я сподіваюся, що це питання буде врегульовано постановами Кабміну якнайшвидше.

- Але з чого цей фонд буде наповнюватися – за рахунок грошей Держбюджету чи іноземних донорів?

- Я так розумію, що в цьому випадку у нас передбачені можливі залучення з донорської допомоги.

- А про якісь конкретні терміни ви говорили з прем'єр-міністром, коли такий фонд може бути створено?

- Всі розуміють нагальність його запровадження. Я сподіваюся, що мова йде про дні, максимум тижні.

- І який рівень зарплат буде у міністерстві?

- Я не готовий говорити за весь Кабмін, все таки це має бути колегіальне рішення Уряду. Ми виступали за те, що це мають бути ринкові зарплати, тобто головний спеціаліст повинен отримувати близько 10 тис. гривень і відповідно по градації - вище аж до міністра. Але побачимо, що з цього вийде.

- В одному з попередніх інтерв'ю ви зазначали, що одним із ваших пріоритетів буде боротьба з корупцією. Як ви плануєте це робити?

- Інструментарій у нас, насправді, не дуже великий, але, тим не менш, можемо проводити аудит наших підприємств, можемо проводити перевірку дотримання антикорупційного законодавства. Власне, з цією метою я хочу мати заступника, для якого це буде не просто формальністю. Це має бути заступник міністра з питань боротьби з корупцією, який знає, що таке оперативна робота. В подальшому, коли ми будемо виявляти корупційні схеми, ми будемо їх у першу чергу передавати в правоохоронні органи, а за відсутності реакції – просто піддавати їх публічності.

- Тобто в міністерстві з'являться дві нові посади - заступник міністра з питань приватизації, як ви раніше зазначали, та заступник міністра з питань боротьби з корупцією?

- Я на це сподіваюся.

- Новий уряд називають результатом компромісів, чи готові ви йти на компроміси серед політичних сил, в тому числі, щоб проводити реформи?

- Ви знаєте, з усіма, з ким я спілкувався - а це й Президент, і прем'єр, і лідери політичних сил - всі налаштовані на реформи. Тому начебто у нас з цього приводу є консенсус.

ЗМІНИ В УКРЗАЛІЗНИЦІ. КОЛИ ЗАПРАЦЮЮТЬ, І З ЯКИМИ ЗАРПЛАТАМИ, НОВІ КЕРІВНИКИ УКПОШТИ ТА УЗ

- Перейдемо до «Укрзалізниці». Призначений Кабміном її новий керівник Войцех Бальчун вже зайняв свою посаду?

- Ні, фізично він буде в Україні з середини травня. Кабмін його призначив, однак йому треба владнати свої справи у себе на батьківщині. Після їх вирішення він готовий прибути в Україну.

- Він уже підписав контракт?

- Ні, ще не підписав. Уряд його призначив, але фактично до обов'язків він ще не приступив, тому наразі в.о. керівника УЗ – Євген Кравцов.

- А які ви завдання йому ставили?

Як казав Г.Сковорода: "Не вчіть яблуню родити яблука, відженіть від неї свиней". Моє завдання - відганяти свиней

- Я йому жодних завдань не ставив, він достатньо професійна людина. Як казав Григорій Сковорода: "Не вчіть яблуню родити яблука, відженіть від неї свиней". Моє завдання - відганяти свиней. Безумовно, що буде контроль, ми будемо погоджувати його дії, але першу скрипку повинен грати він, бо він - керівник, і на ньому вся відповідальність.

- За який час він має показати перші результати?

- Я думаю, що українці зможуть побачити перші результати вже за перші півроку. Насправді, певні кроки можуть дати негайний результат. Наприклад, у частині прозорих закупівель, щодо формування прозорої тарифної політики, щодо ефективного використання ресурсів «Укрзалізниці».

- Ми, безумовно, звертаємо на це увагу і, власне, мій заклик до «Укрзалізниці», що вона нарешті повинна повернутися обличчям до пасажирів і до клієнтів з вантажних перевезень.

Укрзалізниця повинна в доброму сенсі полювати за своїми клієнтами, переконувати їх у комфортності та якості своїх послуг, а не виходити з того, що "на базарі більш нічого немає, купи за цією ціною". Дуже сподіваюся, що проблема санітарного стану буде вирішена.

Я зараз чекаю від УЗ їхні пропозиції щодо покращення тих речей, які можна впровадити без особливих витрат, приміром, навести чистоту у вагонах, чи встановити WI-FI, чи будь-які інші речі, які не потребують значного фінансування.

- Чи буде УЗ закуповувати в цьому році нові пасажирські поїзди, локомотиви? Раніше планувалось, що буде закуплено два швидкісних поїзди типу «Хюндай» або «Тарпан», зараз начебто від цих планів відмовились.

- Давайте дочекаємось приїзду пана Бальчуна. Бо я вже чув близько п'яти різних планів «Укрзалізниці», я все таки хочу, щоб ми їх звели докупи. Насправді ключове питання - це модернізація рухомого складу, п'ятирічна програма, під цю програму ми готові шукати стратегічного інвестора, який спільно з «Укрзалізницею» у вигляді спільного підприємства буде випускати локомотиви, випускати вагони, інше необхідне устаткування, без цього ми не підемо вперед.

- Новий керівник «Укрпошти» Ігор Смілянський вступив на свою посаду?

- Ще ні.

-  В ЗМІ з'явилася інформація, що міністерство не може зараз дійти згоди з Ігорем Смілянським стосовно його зарплати…

- Ні, це фейк. Ну, слава Богу, що там Ігор Смілянський чи Бальчун не "їдять дітей" чи ще щось.

- То ніякого конфлікту немає?

- Абсолютно.

- Отже, коли він обійме посаду?

- Я не знаю, якщо чесно. Він зараз працює в потужній західній компанії, процес звільнення з якої триває кілька місяців.

- Ви заявляли, що угода про «відкрите небо» України з ЄС ймовірно буде підписана вже в липні цього року.

- Знаєте, багатих люблять всі, а до бідних - придивляються. В ЄС обіцяють, що в липні угода про «відкрите небо» буде підписана.

- Тоді в Україну прийдуть лоукости?

- Як тільки українська економіка стане на ноги, безперечно, тут буде багато і лоукостів, і нелоукостів, які літатимуть в усі напрями.

Ми спілкуємося з лоукостами, більше того, львівський аеропорт постійно їздить на міжнародні виставки, проводить окремі зустрічі з найбільшими європейськими авіаперевізниками. В цьому плані нам допомагають американські експерти, я сподіваюсь, що Львів має всі шанси стати затребуваним західноукраїнським аеропортом.

- А що стосовно пасажироперевезень на річках. Чи буде відновлено поромне сполучення по Дніпру. Чому воно було припинено?

- Знаєте, це була просто безгосподарність, скажу чесно. Навіть маленький приклад адміністрації річкових портів в Україні. У них було на балансі достатньо багато плавзасобів. Це такі невеличкі, фактично, пороми курсували в різних містах з одного боку до іншого. Вони просто не використовувалися, стояли біля причалів і нікому не були цікаві.

- Скоро літній сезон, чому б не запустити пором, наприклад, з Києва у Дніпропетровськ?

- Знову ж таки, це має бути ініціатива бізнесу. Лише в окремих випадках, коли великі міста розташовані на обох берегах річки, це може бути комунальний чи муніципальний проект. Але переважно все таки бізнес має формувати ситуацію, коли громадяни користуються, і він заробляє на цьому гроші.

- Бізнес буде орендувати у держави плавзасоби?

- Може орендувати. Є дуже гарний приклад бізнесу в сфері річкових перевезень… Людина фактично за вартістю металобрухту придбала судна на підводних крилах, які вже списувалися, відреставрувала їх, і тепер всі можуть ними скористатися.

Ми зараз сподіваємося, що з запуском нового закону про державно-приватне партнерство ця практика буде розширена. Ми хочемо бути гнучкими в цьому плані. Немає сенсу триматися за державне майно, яке приносить постійний збиток і слугує корупційним інструментом у руках деяких посадовців.

- Повертаючись на землю. Які дороги в цьому році будуть відремонтовані?

- Насправді для прем'єр-міністра це питання №1. З доріг власне почалося наше знайомство з Володимиром Гройcманом, і він справді налаштований зробити якісну зміну в користуванні українськими дорогами. В цьому році ми матимемо достатньо велику суму на відновлення українських шляхів, близько 19 млрд гривень. Про будівництво нових доріг мова не йде, хоча б частину тих, що є, відновити до пристойного стану. Я сподіваюся, що ми зможемо за цей рік відремонтувати близько 1,5-2 тисяч кілометрів доріг.

- Назвіть найбільш пріоритетні ділянки, які будуть відремонтовані цього року?

- Ми маємо в рамках старих кредитних коштів завершити ділянки доріг на схід України. Це дорога до Харкова через Полтаву. Але зараз серйозно розмірковуємо над напрямком з південних портів України до заходу країни, де зосереджені основні вантажні та пасажиропотоки. Тим не менш, зараз необхідно думати і про інфраструктуру сходу України, яка значно пошкоджена внаслідок військових дій і важкої техніки, і півдня України, де у нас постійні перевантаження, які вбивають всі дороги.

- І насамкінець, Володимире Володимировичу, ви маєте хобі? Як проводите свій вільний час?

- Вільного часу я маю мало. Робота залишає лише 5 годин для сну. Люблю читання, але останню книжку я читав мабуть 3 місяці тому.

- А як вона називалась?

- Біографія Ілона Маска. А якщо є вільна хвилина, я намагаюсь проводити час із дружиною й сином, йому 2 роки.

Антон Кобилянський, Київ.

Фото: Даніїл Шамкін, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-